Ismét igényelhető a borszőlő-ültetvény telepítési jog

agrarszektor.hu
Március 19. és május 31. között a gazdák újból igényelhetnek újratelepítési jogot borszőlőültetvény létrehozásához a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) központi tartalékából - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szőlő- és bortermelést az Európai Unió szabályozza, ezért az újratelepítési jogok rendszerét az uniós csatlakozásunk után kellett bevezetnünk.

A bortörvény értelmében árutermelő, törzs-, és kísérleti borszőlő ültetvényt csak az MVH engedélyével lehet telepíteni Magyarországon. Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelmező rendelkezzen legalább a betelepíteni kívánt területtel megegyező nagyságú újratelepítési joggal. Az engedély kiadásához szükséges az illetékes hegybíró és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hozzájárulása is.

Európai uniós csatlakozásunk óta a termelők 11.106 hektáron számoltak föl szőlőültetvényt, míg 13.808 hektáron telepítettek, vagy újítottak meg ültetvényeket a közösségi forrásból finanszírozott szerkezetátalakítási támogatásból. Az MVH központi jogtartalékából a hazai bortermelők még 1816 hektárra igényelhetnek telepítési jogot.

A telepítési jog vásárlás feltételeiről és a szükséges nyomtatványokról az MVH honlapján tájékozódhatnak a gazdák.

Az Unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért hazánk nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?