Szenzorhálózattal a minőségi borokért - Innováció a növényvédelemben

agrarszektor.hu
A szőlészeti növényvédelem világszerte jelentős probléma. A tavalyi szőlőterményt ért károk után ma már talán még nagyobb figyelem fordul a szőlőbetegségek megelőzésre, a jobb minőségű borok előállítására. Azonban a betegségek elleni védekezésnek már nem csak a gyakoribb, költséges permetezés lehet a fegyvere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A SmartVineyard™ egy merőben új koncepciót jelent az eddig használt általános célú agrometeorológiai állomások után. A hagyományos eszközök mindössze egy ponton, akár tíz négyzetkilométeres területen mérnek, pontatlan, átlagolt adatokat szolgáltatva az egyébként változatos domborzatú, eltérő mikroklímájú szőlőkben.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei által kifejlesztett SmartVineyard™ - a Szőlőőr elnevezésű döntéstámogató rendszer lényege, hogy az egy ponton történő mérést a négy hektáronként lehelyezett állomások önszervező vezetéknélküli hálózatával váltja fel. Így minden egyes állomás percenként rögzíti a környezeti tényezőket, melyek időben és térben kimagasló pontosságú, táblaszintű előrejelzésekkel szolgálnak a leggyakoribb szőlőbetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás) kialakulási valószínűségéről.

Ezen adatok kiértékelésével megállapíthatóak a jellemző szőlőbetegségek terjedésének valószínűségi értékei, amelyből kiindulva további javaslatok adhatók a permetezés ütemezésére. A pontos méréseken alapuló, céltudatos permetezés pedig akár 30-40%-kal kevesebb permetszer felhasználással jár, mint a rendszeres megelőző jellegű permetezés, egészségesebb, kevesebb vegyszermaradványt tartalmazó szőlőt nyerve.

Egyedülálló megoldásként a SmartVineyard™ rendszer nem igényel semmilyen előképzettséget, a könnyen kezelhető érintőképernyős eszköz segítségével az adatokról közvetlenül a szőlőföldön is értesülhet használója.
Az előrejelzéseket nemzetközileg publikált matematikai modellek alapján számítja ki a rendszer, egyszerre több mérőpont adatait értékelve. A használt matematikai modelleket sikerrel alkalmazzák már USA, Chile, Argentína, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Ausztria szőlészetei.

A SmartVineyard™ már a partnerei között tudhat olyan innovatív megoldásokat szorgalmazó és környezettudatos szőlészeteket, mint a Tokaj Kereskedőház, a Kovács Nimród Winery, a Dula Szőlőbirtok Egerben, a muzslai Árendás Pincészet és a Béres Szőlőbirtok Erdőbényén.

További információ:
SmartVineyard™ - a Szőlőőr
Quantislabs Kft.
Nagymértékben csökkentjük a vegyszerfelhasználást a szőlészetben!
Műegyetemi Spin-off cég
1111 Budapest, Szent Gellért tér 4.
CH épület fsz. 9.
E-mail: info@quantislabs.com
tel: +36 1 463-2689
www.szőlőőr.hu
www.smartvineyard.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?