Madárvédelem mesterfokon: így csinálják a Szegedi Vadasparkban

Madárvédelem mesterfokon: így csinálják a Szegedi Vadasparkban

MTI
Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szabó Attila, az energetikai cég regionális üzemvezetője a bemutató átadásán azt mondta, tevékenységük során kiemelkedően fontos szempont a fenntarthatóság, azon belül is a természetvédelem, a madárvédelem. A vállalkozás komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy madárbaráttá tegye meglévő hálózatait. Ebben fontos partnerei a nemzeti parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Vadaspark is - közölte a szakember. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2017 óta több légvezetékes hálózatot földkábelesített a túzokok védelme érdekében, ezzel nagyobb életteret biztosítva a ritka és veszélyeztetett madárfaj egyedei számára - tudatta az üzemvezető. A mintahálózaton látható madárvédelmi eszközök közül Szabó Attila kiemelte a gólyák számára biztonságos költőhelyet teremtő fészekemelőt, az oszlopokra szerelhető szalakótaodút, valamint azt a cég által fejlesztett és a vadasparkkal közösen tesztelt V-fejszerkezetet, amely megóvja a nagyobb testű madarakat, ugyanakkor lehetőséget kínál a kisebbek számára a megpihenésre.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a vadaspark 1997 óta úttörő természetvédelmi munkát végez. Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontjába folyamatosan fogadja be a balesetet szenvedett védett állatokat, köztük áramütött vagy vezetéknek repülő madarakat. Az MVM csoport folyamatos erőfeszítéseket tesz az ilyen balesetek elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges fejlesztésekben a Szegedi Vadaspark is részt vesz, segítve megtalálni az új technikai lehetőségeket - közölte a szakember.

Az állatkertben megépített mintahálózaton a látogatók megismerhetik azokat a megoldásokat, melyeket a madárvédelem érdekében alkalmaznak az elektromos hálózatokon. A szabadvezetékek láthatóságát javító vagy az áramütések elkerülését célzó eszközök pontosan olyanok, mint a hálózatokon, csak a vendégek számára is látható magasságban helyezték el azokat - tudatta az igazgató.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Georgi Licovszki

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?