Így tarthatod távol a darazsakat a kertedtől: ezek a legegyszerűbb praktikák

Így tarthatod távol a darazsakat a kertedtől: ezek a legegyszerűbb praktikák

agrarszektor.hu
Tavasszal nemcsak a természet borul zöldbe és újul meg, hanem a kellemetlenebb szúrós rovarok, a darazsak is keresni kezdik az ideális helyet a letelepedéshez. Azonban tanácsos még azelőtt elriasztani őket, hogy befészkelnék magukat az ember házának vagy kertjének legrejtettebb zugaiba. Ehhez pedig a legkíméletesebb megoldás egy hamis darázsfészek kihelyezése lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyarországon honos repülő rovarok közül a legtöbb problémát - látszólag - a darazsak okozzák, mivel víz- és élelemszerzés céljából rendszeresen megjelennek az ember környezetében. Csípésük minden esetben fájdalmas, és akár életveszélyes is lehet. Szúrásukra még akkor is allergiás lehet valaki, ha korábban nem tapasztalt magán ilyen reakciót - olvasható az Index oldalán. A darazsak, ha veszélyt éreznek, bátran támadnak, és fullánkjukat gond nélkül szúrják át a bőrfelületen. A méhvel ellentétben a darázs több szúrásra is képes, mert fullánkja nem szakad be az áldozatba.

Magyarországon mintegy húsz társasdarázs-faj él, ezek közül azonban legfeljebb öt fordulhat elő az ember közvetlen környezetében: a lódarázs (Vespa crabro), a padlásdarázs (Polistes nimpha), a déli papírdarázs (Polistes dominula), a német darázs (Vespula germanica) és a kecskedarázs (Vespula vulgaris).

Darazsak ellen a legjobb védekezés nem a támadás, hanem a megelőzés

Mint az élet annyi területén, a darazsak elleni védekezésben is a legjobb megelőzni a problémát, és még azelőtt elriasztani őket, hogy befészkelnék magukat az ember házának vagy kertjének legrejtettebb zugaiba. Tavasszal ugyanis az áttelelő nőstények igencsak állhatatosan keresni kezdik az ideális helyet a letelepedéshez, ehhez pedig minden szabad kis rést végigkutatnak a területen. Még mielőtt rátalálnának az otthonukra, a nemkívánatos társbérlet megelőzésére a leghatékonyabb és legkíméletesebb védekezés a hamis darázsfészkek vagy darázsriasztó kasok kihelyezése.

A speciális mintázatú és formájú, darázsfészket imitáló eszközt mindenképpen jól látható helyre kell felakasztani a védendő területen. A hamis darázsfészek működése a darazsak területvédő reflexét használja ki, ugyanis a nem saját fészek látványa visszafordulásra kényszeríti a darazsakat, nem telepszenek idegen kolónia közelébe. További előnye még, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaz, és nem termel hulladékot. Hátránya, hogy csak akkor hatékony, ha az ember már tavasszal kihelyezi, mielőtt még bárhol letelepedtek volna a darazsak a kertben.

Boltokban is kapható, de egy kis kézügyességgel otthon is megcsinálható

Hamis darázsfészket lehet vásárolni, de saját kezűleg, némi fantáziával készíteni is. Ami a kereskedelmi kínálatot illeti, kapható 3-4 ezer forintért papírból készült, csepp formájú riasztó, amit viszont erős esőben vagy viharban el kell távolítani a kültérről. Vannak újrahasznosítható anyagból készült imitációk is, amelyeket legtöbbször a vevőnek kell feltöltenie kiszuperált bevásárlószatyrokkal, zacskókkal, de beszerezhetőek műanyagból készült áldarázsfészkek is, ám ezek között van olyan is, ami a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy visszatartsa a darazsakat a letelepedéstől.

De miből is építhet még az ember hamis darázsfészket? A fenyőfáról lepotyogott tobozokra például tökéletesen alkalmasak erre: néhány ép tobozból színes kötőhuzal segítségével már egészen takaros kis fészket lehet gyártani. Aki pedig a lódarazsakon akar kifogni, az összerakhat egy nagyobb imitációt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?