Kiderült az igazság a pontyokról: tényleg ekkora a baj a magyar vizekben?

Kiderült az igazság a pontyokról: tényleg ekkora a baj a magyar vizekben?

agrarszektor.hu
A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a pontytelepítések csökkentésével tenné színesebbé a hazai halállományt, és ennek érdekében több keszegféle és ragadozó kihelyezését sürgetik. 2021-ben az országban megvalósuló telepítések 91 százaléka, 4870 tonna ponty volt, ezt szeretnék levinni 85-re. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szendőfi Balázs természetfilmes, az MHTT rendszeresen publikáló tagja a Magyar Szó nyomtatott számában azt írta, ökológiai szempontok kevés helyen és igen ritkán érvényesülnek a pontytelepítésekben - írja a pecaverzum.hu. Tudományos tényekre alapozva felsorolta a ponty káros ökológiai hatásait. Elsődleges és legjelentősebb hatás a víz átlátszóságának drasztikus csökkenése, vagyis a víz zavarosítása. 

Ezt a ponty többféle módon is okozza párhuzamosan: az aljzat állandó túrásával felkavarja azt, lebegő szemcséket juttat a vízoszlopba. Ugyanezzel a tevékenységével rontja a hínárnövények gyökérzetének megtapadását, valamint a fizikai felzavarással a fényt is csökkenti előlük. A növények árnyékoló hatásának csökkentése aztán átmenetileg több fényt enged a vízbe, jobban elszaporodik a fitoplankton, ami még zavarosabbá teszi a vizet

- fejtette ki bővebben a negatív hatásokat. Szendőfi Balázs szerint a nagy mennyiségű pontykihelyezések komplex zavart okoznak a vízi életközösségekben. Úgy látja, más halfajok horgászatának népszerűsítése, jóval több kíméleti terület kijelölése és a horgászok számának csökkentése (akár szigorúbb vizsgákkal vagy más minőségi szűréssel) enyhítheti a problémát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29