Brutálisan drágul ez a húsféle Magyarországon: ezt jobb, ha tudod vásárlás előtt

Brutálisan drágul ez a húsféle Magyarországon: ezt jobb, ha tudod vásárlás előtt

agrarszektor.hu
Már sehol sem kapható az öt-tíz évvel ezelőtti, olcsó húsvéti pácolt kötözött lapockasonka, amely annyi minőségi kritikát kapott. Helyette a drága és a még drágább sonkák közül lehet válogatni a boltokban: már az alacsonyabb kategóriában is megfigyelhető az éves alapon 40 százalékos árnövekmény, a prémium termékeknél azonban az árduplázódás is előfordulhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lassan beindul a húsvéti roham az élelmiszerboltokban, ám egyelőre még nem nagyon szabadult el a pokol: a kínálat és az akciók halványan emlékeztetnek csak az öt évvel ezelőttire. Még a 2008-as nagy gazdasági válság sem vetette vissza annyira az üzletek árukihelyezési aktivitását, mint a mostani időszak - olvasható a Világgazdaság oldalán. Már csak két hétvége van hátra húsvétig, bár ebből valószínűleg inkább a második lesz erős a boltokban, valamint a fizetések átutalását követő nagypéntek előtti csütörtök és a szombat, hiszen a húsvét előtti pénteken, továbbá húsvétvasárnap és -hétfőn zárva tartanak az üzletek. Az élelmiszerboltok a fentebb említett napokra időzítik a nagy húsvéti akciókat, az azonban biztosra vehető, hogy a húsvéti sonka már nem lesz olcsóbb idén. Ugyan szinte mindenhol akciós áron adják, felmerül azonban a kérdés: mihez képest?

Mennyibe kerül a húsvéti sonka?

Az elmúlt öt évben a gyártók és a szakmai szervezetek nagyon erős kampányba kezdtek az olcsó, gyenge minőségű sonkák ellen, így azok egyre kisebb szerepet kaptak a kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Helyükbe jobb minőségű és drágább termékek kerültek, amelyek átlagos árszintje idén kilónként 2800-3200 forint között mozog. Előfordulhatnak olcsóbb termékek is, de a tarja, a combsonka vagy a dió már mind drágább volt. 

A füstölt termékek szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődtek, a prémiumkategória pedig 4000-ről indul, de a piacokon ennél minimum 500 forinttal magasabb kilónkénti árakkal lehet találkozni. A prémiumtermékek azonban csalókák, hiszen ezeknél nincs darabolás, egy-egy malac vagy disznó sonkáját egészben kínálják, így a végösszeg, mérettől, súlytól (izomszövettől) függően 20-24 ezer forintig is elmehet. Ebben a kategóriában tavalyhoz képest duplázódás látszik, de az is lehet, hogy azért, mert a szuper- és hipermarketekben a prémium kategória viszonylag újnak számít, nem nagyon volt olyan gyártó, aki ezen boltok elvárásainak megfelelő csomagolásban hozott volna forgalomba a termelőihez hasonló minőségű termékeket. Így ebben a szegmensben a korábbi egy-két évben a gyártók bevezető árakat alkalmaztak. Van persze a csemegepultban is sonka, a szokásos füstölt csülök, ennek 10 dekánként van beállítva az ára, 199 és 299 forint között mozog a boltokban. Ezek az árak azonban nem igazán összehasonlíthatóak a szuper- és hipermarketekével, mivel a diszkontok nem működtetnek hagyományos csemegepultot.

Mennyit kell kifizetni a friss zöldségekért?

Húsvétkor a két legkeresettebb zöldség hagyományosan a tölteni való (TV) paprika és a lédig paradicsom. Bár ezeknek még csak most kezdődik a szezonjuk, egész évben kaphatóak a boltokban, így nem lehet szezonkezdeti belépőárról beszélni. A paprika kilója a multiknál az egészen meglepő 999 forintos akciós ár mellett jellemzően 1300-2000 forintért adják, míg a paradicsomot 1600-1800 forintért.

A csokoládé nyúl sem lett olcsóbb

A csokinyúl se lett olcsóbb, mint a sonka, de itt is vannak meglepetések. Az egyik multinál a saját márkás édesség 600 forintba került, de az is elmondható, hogy közepes méretű, márkás termékek ára egyébként nem nagyon tér el a boltokban, mivel ez egy funkcionális termék, amelyen a gyártó szeretne keresni, és nagyon odafigyel arra, hogy a boltok ne használják a terméküket - legalábbis most még - mágnesként. Az édességeknél a 75-100 gramm közötti márkás termékek 1000-1200 forintba kerülnek, a prémium kategória pedig már 2000 forint körül, vagy felette mozog. A Ferrero Kinder Meglepetésében (Kindertojás) komoly eltérések mutatkoztak: 299 forinttól 379 forintig bármi előfordulhatott.

Mennyibe kerül a tojás?

Bár árszínvonalban nem tűnik alacsonyabbnak, az egyik diszkontláncnál a legolcsóbb termékét egyszerűen 50%-kal leárazták, így a tálcás tojás esetében (30 darabot egyben) tudott olyan terméket felmutatni, amelynek a darabára kevesebb mint 50 forint volt. A boltban átlagosan 50 és 120 forint közötti tojásárakkal lehet találkozni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?