Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már lakott területen is lőhetnek a vadászok

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már lakott területen is lőhetnek a vadászok

agrarszektor.hu
A Balatonnál, azon belül is Balatonmáriafürdőn hetek óta vaddisznók garázdálkodnak. Az állatok több szabadstrandot is feltúrtak, dagonyázóhelyeket alakítottak ki és több helyen még a nádasokat is letaposták. Azonban úgy tűnik, hogy rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fekete István, a dél-balatoni vadgazdálkodási tájegység fővadásza a sonline.hu-nak elmondta, mivel a belterület nem része a vadászterületnek, ezért azon vadászati tevékenységet lőfegyverrel és csapdázással sem lehet végezni. A kilövésre viszont így is van lehetőség, amennyiben a helyileg illetékes rendőrség engedélyezi. Az eljárást bárki, az önkormányzat is kezdeményezheti, a végrehajtó azonban csak vadászfegyverrel rendelkező szakember lehet. Hozzátette, mivel a vaddisznók forgalmas üdülőhelyen vannak, ezért azokat kizárólag a téli és a kora tavaszi időszakban lehetne kilőni. A fegyver mellett érdemes lenne mobil és fix vadbefogókat is alkalmazni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember úgy véli, azért lehet egyre több vad a településeken, mert csökken a természetes élőhelyük, valamint folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül. Mind a róka, mind pedig a vaddisznó igen jó alkalmazkodóképességgel bír, ezért egyre többször jelennek meg lakott területeken és azok közelében. Balatonmáriafürdőn ráadásul az aszályos időjárás miatt több helyen is lecsökkent a vízszint, ami ugyancsak növelte a vadak élőhelyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?