Ezt sok gazda elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat az állatok sorsa

Ezt sok gazda elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat az állatok sorsa

agrarszektor.hu
A tavalyi év a sok nehézség mellett sokakat megtanított arra is, hogyan kell és lehet túlélni egy nagyon hosszú és száraz nyarat. Ha az elmúlt évben szerzett tapasztaltokra alapozva tervezzük meg a húsmarháink téli és tavaszi takarmányozását, akkor nagyobb eséllyel vághatunk neki ennek az évnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozás hazánk időjárását sajnos kedvezőtlenül módosította. A csapadék összességében nem lett kevesebb, de az eloszlása sokkal rosszabb. Télen és ősszel több eső esik, tavasszal és nyáron kevesebb mint szokott. Emiatt újra kell gondolni a legeltetési időszakot és a téli takarmányozási stratégiát. A tartalékképzésre ma már nem az óvatosság miatt, hanem a túlélés érdekében van szükség - írja az állattenyésztők.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos előre gondolkozni

Már a nyár elején lehetett látni, hogy nagy bajban lesz az, aki nem gondolkozik előre. A jelentős vízhiány, az egyre fokozódó forróság egyértelmű jele volt a közelgő áremelkedésnek és a silányabb minőségnek. Végső soron egyértelművé vált, amit sokan ki is használtak, hogy eljön majd az idő, amikor bármi áron is hajlandóak lesznek a gazdák takarmányt vásárolni, csak ne kelljen állományt csökkenteni. A kérdés csak az volt, lesz-e a piacon elegendő tartósított takarmány? Az ősszel érkező eső életet mentett tavaly, sokan ennek köszönhetően tudják átvészelni most ezt a rendkívüli telet.

Egyértelmű, hogy a legolcsóbb takarmányozási mód a legeltetés. Ám, ha nincs vagy gyenge vagy kisült a legelő, akkor egyéb, alternatív megoldásokat kell találni a szűkös időkben. Érdemes beosztani a legelőket, pásztoroló vagy szakaszos legeltetésben gondolkozni. Sajnos ennek a legnagyobb akadálya, hogy alig akad pásztor. A szakaszoló legeltetésnél, amennyiben jól van a szakaszok mérete meghatározva, akkor pszichikai nyomás nehezedik az állatokra és nem állnak neki válogatni, keresgélni, hanem igyekeznek mihamarabb megtölteni a bendőjüket és lerágnak mindent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a módszer több kerítésépítéssel, nagyobb munkaerőszükséglettel jár, ezért mérlegelni kell, hogy megéri-e a többlet munka és ráfordítás. Arra is érdemes gondolni, hogy hiába osztjuk fel a legelőt, ha nem ér oda időben a jószág, elöregszik a fű. Ezért ilyen esetben célszerű tartósítani a le nem legelt füvet, még akkor is, ha ez költségesebb, mint a legeltetés. Így viszont több szénánk lesz, ami az ínséges időkben különösen jól tud jönni, másrészt, ha a lekaszált fű esőt kap, újra tud sarjadni. Tavaly is ez történt, amikor az őszi esők után kizöldültek a legelők. Amikor már látszódott, hogy gond lesz a takarmányellátással, többen mindent lerágattak, ami megközelíthető volt a gulyával.

Télen, ha kisebb területre szorul be az állomány, akkor oda kell figyelni a taposási kár elkerülésére. Vannak olyan területek, ahol még január közepén is kint tartották például a tenyészbikákat, de állományszinten legkésőbb december közepén a behajtással lezárták az évet. A hosszú legeltetési szezonnál mindenképpen számolni kell a szénakiegészítéssel. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?