Ennek rossz vége lesz: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet?

Ennek rossz vége lesz: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet?

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány aggasztó dologra hívta fel a figyelmet, miszerint a beporzók számának csökkenése akár félmillió idő előtti halálhoz vezethet. Ennek összefüggése pedig egyszerű: ha kevesebb a beporzó, akkor kevesebb zöldség és gyümölcs terem, így kevesebb egészséges élelmiszerhez juthatnak az emberek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A termények háromnegyedének beporzásra van szüksége, de számos rovar populációja csökken, ami a terménymennyiségek csökkenésével jár. A gyümölcs- és zöldségfélék, illetve magvak esetében ez 3-5 százalékos csökkenést jelent, az pedig, hogy kevesebbet tudunk fogyasztani ezekből az élelmiszerekből, azzal jár, hogy a halálesetek egy százaléka a beporzók elvesztésének következménye. A szívbetegségek, a diabétesz, a sztrók és egyes rákfajták előfordulása is csökkenthető egészségesebb táplálkozással. Ez az első olyan tanulmány, amely számszerűsíti, mit veszíthetünk a beporzók egyedszámának csökkenésével - írja az Infostart a The Guardian cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók a következtetéseiket mezőgazdálkodásból származó adatokra, a terméshozam csökkenésére és a táplálkozással kapcsolatos tényekre, valamint számítógépes modellekre alapozva állapították meg. Samuel Myers, a Harvard kutatója, a tanulmány vezetője, mint mondta, a kutatás megállapítja, hogy a beporzók elvesztése már most olyan mértékű hatást gyakorol az egészségre, mint például a prosztatarák vagy a kábítószer-használat. Jó hír azonban, hogy van megoldás: vissza kell szorítani a növényvédő szerek használatát, így nőhet a beporzók száma is, valamint attól is, ha a természetes élőhelyeiket sikerül helyreállítani. A kutatók szerint a beporzóhiány miatt jelenleg a világ teljes gyümölcstermelésének 4,7 százalékát, a zöldségtermelés 3,2 százalékát és a magvak termelésének 4,7 százalékát veszítjük el.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legkomolyabb hatást a közepes jövedelmű országokban - például Kínában, Indiában, Oroszországban és Indonéziában - lehet tapasztalni, ahol a szívbetegségek, a sztrók és a rákos megbetegedések a rossz táplálkozás, a dohányzás és az alacsony testmozgás miatt már eleve gyakoriak voltak. A kutatók becslése konzervatív, mert a kiesett mikrotápanyagokat vagy a gazdálkodók kiesett jövedelmét nem vették figyelembe. A Sussexi Egyetem professzora, David Goulson úgy véli, hogy a helyzetet tovább rontja az is, hogy egyes kártevőket pusztító rovarok egyedszáma is csökkenésnek indult, így azok nagyobb kárt tudnak okoznia a termésben. Az emberek rossz egészsége az egészségügyi ellátórendszerre és a gazdaság egészére is kihat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?