Nagy a baj: fertőző betegség jelent meg egy magyar állattartó telepen

Nagy a baj: fertőző betegség jelent meg egy magyar állattartó telepen

agrarszektor.hu
2022 májusában a hatósági vizsgálatok gümőkór-fertőzöttséget igazoltak egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat során derült fény. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el. A szakemberek jelenleg is vizsgálják a fertőzés eredetét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Csongrád-Csanád megyei állattartó telepen március végén elvégzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott pozitív reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság további vizsgálatokat és - már a gyanú alapján - forgalmi korlátozást rendelt el - olvasható a Nébih oldalán. A pozitív állatok diagnosztikai vágását követően a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a betegség jelenlétét. Az állomány ismételt vizsgálatára még májusban sor kerül. A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai azonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel. Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett!

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Magyarország bizonyos területein, így különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány - Nébih által is igazolt - gümőkór-fertőzöttsége miatt. Idén a járványügyi nyomozásnak is köszönhetően két Bács-Kiskun megyei telepen állapították meg a fertőzöttséget.

A fertőződés bizonyos esetszám felett veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a "gümőkórtól hivatalosan mentes" minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?