Most lehull a lepel: káros vagy hasznos rovar a bodobács?

Most lehull a lepel: káros vagy hasznos rovar a bodobács?

agrarszektor.hu
Kora tavasszal lépten-nyomon bele lehet botlani a "vonatozó bogarakba", akik mintha hátul összenőttek volna. Kik ők és miért csinálják ezt? Érdekes társaság, ráadásul nem is bogarak, hanem poloskák. A becsületes nevük pedig verőköltő bodobács - akikhez amúgy semmi közük nincs.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiába az esetleges reggeli és napközbeni hidegek, most már mindenképp elmondható, hogy berobbant a tavasz. A fák már nem csak rügyeznek, hanem virágoznak is, a levegő és a földek pedig madaraktól és rovaroktól hangosak. Kora tavasszal a rovarvilág legfeltűnőbb tagjai talán a verőköltő bodobácsok csoportjai, amelyek még a legapróbb, növényekkel borított foltok környékén is feltűnhetnek. A verőköltő bodobácsok könnyen felismerhetőek piros alapon fekete (vagy fordítva) színezetükről, amely olyan, mintha egy tátott szájjal vigyorgó, apró, maszkos arc nézne az emberre - olvasható a 24.hu oldalán.

Ezek azok a "vonatozó bogarak", akik főleg most, kora tavasszal mintha a hátsó részüknél összenőttek volna, úgy vonszolja egyik a másikat látszólag teljesen céltalanul. És ezek azok a rovarok is, akik csak nevükben bodobácsok, a látszat ellenére egyáltalán nem bogarak. Feltűnő színük és rajzolatuk pedig elsősorban a ragadozóknak szól, és azt üzeni, hogy nem éri meg velük keménykedni, pedig valójában a légynek sem tudnának ártani. Aki gyerekként soha nem próbálta a bodobácsokat szétválasztani, továbbra se tegye, maga sem örülne neki, ha ilyen durván beavatkoznának magánéletének intim részleteibe.

A fajjal kapcsolatban Dr. Torma Attila biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa elmondta, hogy a bodobácsok rendszertanilag a poloskák közé tartoznak, tehát nem bogarak, de a verőköltő bodobács nem is valódi bodobács. A poloskák egy másik, úgynevezett Pyrrhocoridae (a szó vöröseket jelent) családjába tartozik, vagyis verőköltő poloskáról van szó, nevét csupán azért kapta, mert külsőleg nagyon hasonlít a bodobácsokra. A Pyrrhocoridae-k nem egy népes csapat, mindössze 300 fajuk ismert világszerte - az összehasonlítás kedvéért: mezei poloskából csupán Magyarországon ismerünk 300 fajt.

A "vörös poloskák" meglehetősen rossz hírű társaság. Legtöbb fajuk trópusi, szubtrópusi területeken él, a gyapot egyik legnagyobb károsítójaként átkozzák a nevüket. A verőköltő bodobács azonban Eurázsiában, így hazánkban is őshonos és rendkívül elterjedt, illetve behurcolt fajként már megjelent az Újvilágban is

- ismertette Dr. Torma Attila.

A szakember azonban kiemelte, hogy a verőköltő bodobácsok gazdasági kárt azonban nem okoznak. Mint minden poloska, ezek is szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek, amivel növényi nedveket szívogatnak, legfontosabb táplálékukat azonban a mályvafélék adják. Ám a verőköltő bodobács csöppet sem válogatós, nem habozik akkor sem, ha ürülékből vagy állati tetemből kell kiszívogatnia az értékes tápanyagokat. Poloskához méltó módon bűzmiriggyel is rendelkezik, de nem mérgező.

A feltűnő színek arra figyelmeztetik a ragadozókat, hogy nagyon rossz ízük van, nem érdemes őket elfogyasztani

- mondta Dr. Torma Attila.

A biológus hozzátette, hogy a potrohuk felett, megrövidült szárnyukon látható, piros alapon két fekete, szemet mintázó folt pedig minden bizonnyal a rovarvilágban elterjedt mimikrivel áll kapcsolatban. Ennek jelentése pedig az, hogy "ne közelíts, úgyis látlak!"

Jobban ismerik a növényeket, mint mi

A telet védett zugokban, egyfajta dermedt állapotban töltik, az első tavaszi meleg csalogatja elő őket. Mivel a testhőmérsékletüket nem tudják szabályozni, ezért ezekben a hetekben, hónapokban gyakran látható akár több tucat bodobács is a napsütötte talajfoltokon, köveken, fatörzseken. Szó szerint napoznak, hogy aktívabbá váljanak, és megkezdhessék a szaporodást. A jelenlétük arra is utal, hogy a közelben van mályvaféle, ezek a rovarok ugyanis nem szeretnek eltávolodni tápnövényeiktől. Sőt, úgy tűnhet, jobban ismerik a növényeket, mint a botanikusok. Közismert ugyanis, hogy hársféléken is táplálkoznak, azt viszont csak mostanában tisztázták a kutatók, hogy a hársfélék nem alkotnak önálló családot, hanem a mályvafélék közé tartoznak.

A verőköltő poloskáknak sok fontos felfedezésben, többek között az X-kromoszóma felfedezésében is volt szerepük, párzási viselkedésüket ma is aktívan vizsgálják. A kívülálló számára is érdekes, látványos jelenség, ahogy a két rovar a potroha végénél "összeragadva" jár-kel a talajon, mintha egyikük csak úgy cibálná maga után a másikat, miközben végzi a mindennapi tevékenységét. Mi történik ilyenkor?

Miért ragadnak össze?

A hím érdeke saját ivarsejtjeivel megtermékenyíteni a nőstényt, ezért az összetapadással igyekszik megakadályozni, hogy más udvarlók is hozzáférjenek. Ez pedig elég biztos formája a nőstény őrzésének. Egyedfüggő, hogy mennyi ideig tart ez a kölcsönös fogság, mint ahogy az is, melyik fél próbálna előbb szabadulni. Ha aktuálisan sok a nőstény a környéken, akkor az udvarlók inkább arra fordítják energiájukat, hogy minél többet megtermékenyítsenek - míg ha kevés, akkor inkább biztosra mennek, és állhatatosan kapaszkodnak abba, amelyiket már megszerezték.

Jellemzően a kisebb termetű, vagyis kevésbé "vonzó" hímek próbálnak minél tovább a nősténnyel maradni. Az pedig alkalomadtán megpróbálhatja magáról lerázni, ha talált egy nagyobb, alkalmasabb apajelöltet - magyarázta a biológus. Dr. Torma Attila hozzátette: a fiatal nőstényeket minden hím tovább őrzi. Ezért van, hogy tavasszal, mikor az áttelelés után a fiatal, "szűz" nőstények vannak többségben, általánosságban tovább tart a párzás.

Magyarán tehát a kereslet és kínálat aktuális alakulása, illetve a partnerek közti erőviszony határozza meg, hogy meddig maradnak összetapadva párzás közben: általában néhány órától pár napig terjedő intervallumról lehet beszélni, de figyeltek már meg több napig eltartó nászt is. A hímek egyébként nem küzdenek egymással a szaporodás jogáért, és meg sem próbálják a másikat letaszigálni a már megszerzett nőstényről.

Már-már társas rovarok

A petékből Kelet-Európában öt stádium után - ez a környezet fizikai és kémiai adottságain múlik - egy hónap alatt kifejlődnek az imágók. Az új generációk közül akadnak, amelyek még a tél előtt párosodnak, a nőstények megtermékenyítve vágnak neki a fagyos évszaknak. Köreikben rosszabbak a túlélés esélyei, ám amelyiknek sikerül, az a következő évben hamarabb tudja lerakni a petéit, utódai előnnyel indulnak. A szülők nem pusztulnak el a párzás és peterakás után, ezért mindig két generációjukkal lehet találkozni, de két telet egyetlen egyed sem él túl.

A verőköltő bodobácsok csoportosan telelnek, a sok test véd a hidegtől, és a ragadozókkal szemben is előnyös a tömeg, de táplálkozni is csoportosan járnak. Dr. Torma Attila megjegyzi, egyes tudósok szerint a faj viselkedése már-már a társas viselkedés felé tendál, a nőstényeknél megfigyelhető egyfajta utódgondozás is. Ne kell azért túl sokra gondolni, az "anyai gondoskodás" kimerül annyiban, hogy költőbölcsőt ásnak a petéknek.

Végül túlélésüket még egy fantasztikus filmekbe illő tulajdonságuk biztosítja, az úgynevezett dimorfizmus. Esetükben ez azt jelenti, hogy bár a bodobácsok többsége nem tud repülni, a legtöbb populációban időről időre kifejlődnek olyan egyedek, amelyek képesek erre. Elméletben ők a faj túlélésének zálogai, hiszen képesek arra, hogy egyszerűen elrepüljenek a veszélyek elől. A gyakorlatban azonban mára már a verőköltő poloska szárnyas példányai is valószínűleg elvesztették röpképességüket, de ettől a hajlamuk a terjedésre megmaradt: bátrabbak, aktívabbak, többet mozognak, és ténylegesen több száz méterekre elvándorolnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?