Aggódnak az USA-ban: megtévesztő csomagolású marhahúsok lephetik el a boltokat

Aggódnak az USA-ban: megtévesztő csomagolású marhahúsok lephetik el a boltokat

MTI
November óta jelentkezhetnek az amerikai marhatenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írta meg a Wired. A szakemberek attól tartanak, hogy szinte minden marha képes lesz megfelelni a tanúsítványban foglalt kritériumoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavaly ősszel hagyta jóvá azt a programot, melynek során egy magáncég, a Low Carbon Beef tanúsítványt adhat ki azoknak a marhatenyésztőknek, akik környezetbarát módon nevelik állataikat. Ehhez nem szerelnek gázkibocsátás-mérőt az állatokra; mindössze arról van szó, hogy a tenyésztőknek részletes adatokat kell szolgáltatniuk az állattartás körülményeiről a marhák születésétől a levágásukig, amelyeket a Low Carbon Beef összesít és ellenőriz, és ha a mutatók az iparági határérték alatt vannak, a tenyésztő feltüntetheti a termékén, hogy alacsony gázkibocsátású marhahúsról van szó.

A Wired és a megkérdezett szakértők szerint ezzel több probléma is van. A lap rámutat, hogy a tanúsítványhoz arra van szükség, hogy legalább 10%-kal kevesebb széndioxidnak megfelelő gázkibocsátást lehessen kimutatni, mint a levágott állat tömegének 26,3-szorosa. Egy 2019-es tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy ennek a teljesen átlagos amerikai marha is képes megfelelni, mert egy átlagos marha felnevelése során kilogrammonként 21,3 kilogramm széndioxidnak megfelelő gázt állít elő. A marhatenyésztés az amerikai széndioxid-kibocsátás 3,7%-áért felel, amely a teljes mezőgazdaság kibocsátásának csaknem felét teszi ki.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az is problémát jelent, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású marhahúsra ragasztott címke megtévesztheti a fogyasztókat. Egy 2018-as tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy előfordulhat, más marhákhoz képest a tanúsított állatok kevesebb gázt eresztettek szélnek, de ettől még más vágóállatoknál jóval többet. A marhák fajlagosan is kilencszer több gázt generálnak, mint a szárnyasok, hat és félszer többet, mint a sertések és huszonötszörösét annak, amennyi a szójabab termesztésekor szabadul fel. Még a második helyre befutó bárány is fele annyi gáztermelésért felelős, mint a marha. Az alacsony gázkibocsátású marhahús vélhetően még életében jóval több gázt termelt, mint más hústermékek, amelyeket a fogyasztók alternatívaként választhatnak - írta a Wired.

Karen Beauchemin, a kanadai mezőgazdasági minisztérium marhatenyésztési szakértője a portálnak elmondta, hogy a marhák gázkibocsátásának legfőbb forrása az a metán, amelyet kérődzés közben felböfögnek. Mint fogalmazott, ez egyrészt táplálékkiegészítőkkel csökkenthető, másrészt vannak olyan marhafajták, amelyek hatékonyabban táplálkoznak.

A Low Carbon Beef vezetője a Wired-nek kifejtette, hogy több fokozatú minősítést is terveznek, és abban bízik, hogy a fogyasztók a biohúshoz hasonlóan az alacsony gázkibocsátású húsért is hajlandóak lesznek felárat fizetni. A portál rámutatott, hogy a marhatenyésztésből származó gázkibocsátás mérséklésének legegyszerűbb módja az, ha kevesebb marhahúst fogyaszt az emberiség. Egy átlagos amerikai évente ugyanis 37 kilogramm marhahúst eszik, amely több mint a duplája például a britek marhahús-fogyasztásának. A Wired emlékeztetett rá, hogy az egészséges és fenntartható étrendről szóló, 2019-es orvosi tanulmány azt javasolta, hogy hetente legfeljebb 98 gramm vörös húst fogyasszon az ember.

Lényegesen meg kell változtatnunk az étrendünket

- szögezte le Tara Garnett, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének kutatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?