Óriási változás jöhet a magyar állattenyésztésben: erre mindenkinek fel kell készülnie

Óriási változás jöhet a magyar állattenyésztésben: erre mindenkinek fel kell készülnie

agrarszektor.hu
A magyar kormány azt az alapelvet képviseli, hogy a mezőgazdasági termelőket, állattartókat nem büntetni, hanem ösztönözni kell a zöldebb, fenntarthatóbb, környezeti szempontból kedvezőbb működés érdekében - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az Állattenyésztők Napja alkalmából a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és az Agrármarketing Centrum által szervezett konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt előadásában hangsúlyozta: arányos felelősségvállalást szorgalmaznak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklése során. Mint mondta, az agráriumnak van feladata az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, ugyanakkor tudományos alap nélküli az a megközelítés, amely "klímabűnösnek" nyilvánítja a mezőgazdaságot, az állattenyésztést. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdaságban a kibocsátás-csökkentés élelmezésbiztonsági okokból nem a termelés csökkentésével, hanem a környezeti szempontból kedvezőbb technológiák alkalmazásával érhető el.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ismertette, hogy az Európai Unióban az állattenyésztési ágazat a teljes mezőgazdasági tevékenység 40 százalékát teszi ki, az állattartó gazdaságok mintegy 4 millió embert foglalkoztatnak. Kitért arra is, hogy az európai táplálkozásban a fehérjefogyasztás legalább felét az állati eredetű fehérje adja. Igény van a termékek iránt, és fogyasztókat elérhető áron jó minőségű élelmiszerhez kell juttatni - emelte ki. Feldman Zsolt a beavatkozási területek között említette a trágyatárolás, a trágyakezelés és -kijuttatás korszerűsítését, az istállótechnológiát, a takarmányozási technikákat, a digitalizáció és precíziós állattenyésztés fejlesztését. Felidézte, hogy a 2016 óta meghirdetett telephely-fejlesztési célú felhívások alapján több mint 400 milliárd forint támogatást ítéltek oda az állattenyésztőknek.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az uniós tagállamoknak nemzeti kibocsátás-csökkentő programot kellett összeállítaniuk, ezen belül külön mezőgazdasági alprogramot készítettek az ammónia-kibocsátás csökkentésére. A vonatkozó irányelv kibocsátás-csökkentési határértékeket is előírt a tagállamoknak, ez Magyarország esetében az ammóniára 2030-ra 32 százalék a 2005-ös bázishoz viszonyítva. Az ammónia jelentős része elsősorban a szerves trágya és hígtrágya tárolásából, kezeléséből és kijuttatásából, továbbá a műtrágyák használatából ered, ezért a program intézkedései is főként ezekre a területekre irányulnak. Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy a környezeti és klímapolitikai célok a korábbinál is hangsúlyosabban jelennek meg a Közös Agrárpolitika 2023 és 2027 közötti intézkedéseiben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a globális kihívásokat emelte ki; a felmelegedés, az éhezés, a betegségek és az egyenlőtlenségek csökkentését, a környezetkímélő életmód fontosságát, a fenntartható és etikus állattartást és gazdálkodást. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy a magyar mezőgazdaság és a magyar gazdák ennek nyertesei legyenek. A Zöld Megállapodás célja, hogy a világ első klímasemleges földrésze legyen Európa 2050-re. 29 év alatt, 2019-ig már 25 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. A hosszútávú célok elérése érdekében a következő tíz évben további 40 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást. Az ágazat sikeres jövőjéhez építeni kell a magyar tenyészállat, hús, tej, tojás brandjét, erősíteni kell a szakmaközi szervezeteket, és kiemeltek szükséges kezelni az állatjóléti, állatvédelmi, állategészségügyi, levegő- és klímavédelmi fejlesztéseket.

Ondré Péter, Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a közösségi agrármarketing feladatok ellátásával aktív szerepet tölt be a magyar agrárium versenyképességének javításában. Az elmúlt évek termékpálya-eredményeit vizsgálva a sertéshús-, a mangalicahús-, a baromfihús- és a tej- fogyasztást ösztönző kampányok teszik ki az AMC népszerűsítési tevékenységének jelentős részét. Szerinte kiemelkedő jelentősége van a fogyasztói demokráciának és a fogyasztók tudatos döntésének is. A jövőbeni terveik között idén novemberben baromfihús-, decemberben sertéshús-fogyasztásösztönző kampány is szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A MA-HAL-lal együttműködésben pedig már hatodik éve tart a halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó program is, melynek eredményeként, 20-25 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás. A konferencia zárásaként átadták a Magyar Állattenyésztésért Díjat, melyet Szávay Gábor kapott, aki az általa irányított gazdaság vezetőjeként a szarvasmarha és lótenyésztés fejlesztésével, a tenyésztőszervezeti és szövetségi szerepvállalásával az országos tenyésztésszervezési rendszer modernizálásával a magyar állattenyésztés korszerűsítéséért érdemelt ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?