Komoly veszély fenyegeti a beporzókat: így mentenék meg őket a magyar kutatók

Komoly veszély fenyegeti a beporzókat: így mentenék meg őket a magyar kutatók

agrarszektor.hu
Magyar kutatók is részt vesznek abban a projektben, amely a vadon élő beporzók számának csökkenése és ennek a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatásaival foglalkozik. A kezdeményezés 7,5 millió euró támogatásban részesült az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából. A kutatásban 14 európai ország és Kína 25 intézményének kutatói, civil szervezetei, ipari és szakpolitikai szakértői vesznek részt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vadon élő beporzók számának csökkenésével és ennek a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatásaival foglalkozik az EU Horizont 2020 Safeguard projekt, melyben az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. (RCISD) szakemberei is részt vesznek. A most induló projekt 7,5 millió euró támogatásban részesül az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából azzal a céllal, hogy bővítse ismereteinket az európai vad beporzók, köztük a méhek, pillangók, legyek és más beporzó rovarok helyzetéről és a velük kapcsolatos változásokról. A konzorciumot 14 európai ország és Kína 25 intézményének kutatói, civil szervezetei, ipari és szakpolitikai szakértői alkotják - tudhattuk meg az ELKH közleményéből.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A vadon élő beporzók az európai biodiverzitás kulcsfontosságú elemei, amelyek sokféleképpen járulnak hozzá az emberi jólléthez, valamint kulcsszerepük van a természetes ökoszisztémák működésében is. Világszerte és Magyarországon is számos veszély fenyegeti őket, többek között az éghajlatváltozás, a tájhasználat és az élőhelyek átalakulása. A hanyatlás tényleges mértéke és okozati összefüggései azonban még mindig nem tisztázottak, ahogy az sem, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban visszafordítani a folyamatot.

A vad beporzókra nehezedő sokrétű nyomás csökkentése

A projekt keretében a szakemberek terepi kutatásokat fognak végezni a vadon élő beporzókat fenyegető sokféle tényező szisztematikus elemzéséhez, és értékelik a különböző beavatkozások hatékonyságát. A Safeguard egyik célja, hogy a résztvevők többféle új eljárást dolgozzanak ki a beporzók támogatására a mezőgazdasági táblától a táji szintig terjedő léptékben - mezőgazdasági, természetes és városi rendszerekben egyaránt.

Mozgósítás összehangolt cselekvésre

A Safeguard a legjelentősebb érdekelt felekkel közösen kidolgoz egy integrált értékelési keretrendszert, beleértve a döntéshozatali protokollokat is, így kutatási tapasztalataival hatékonyabban támogathatja a globális, európai és nemzeti szakpolitikusokat a döntéshozatalban. A projekt létrehozói növelni kívánják a vad beporzók ismertségét, és tudatosítani szeretnék értéküket a társadalom számára, különösen a nagyközönség, az ipar, az üzleti élet és a döntéshozók körében annak érdekében, hogy Európa-szerte sokrétű, összehangolt intézkedésekkel szorítsák vissza a vadon élő beporzók számának csökkenését.

Ez az interdiszciplináris projekt jelentős mértékben hozzájárul a vadon élő beporzók védelméhez Európában, és megerősíti a hazai beporzók megőrzését és a magyar kutatók nemzetközi elismertségét

- nyilatkozta Báldi András, az ÖK tudományos tanácsadója, a projekt egyik magyar résztvevője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?