Beütött az igazi madárkatasztrófa a földeken: a magyar gazdák is foghatják a fejüket

Beütött az igazi madárkatasztrófa a földeken: a magyar gazdák is foghatják a fejüket

agrarszektor.hu
A madarak száma egyre jobban csökken az EU-ban, sokkal kevesebb egyeddel találkozhatunk manapság, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A sokéves hanyatlás után azonban most úgy tűnik, hogy a közönséges madarak száma stabilizálódni, sőt, növekedni kezdett - ez különösen igaz az erdei madarakra, melyek populációja a becslések szerint 2000 és 2019 között mintegy 9%-kal nőtt. Ugyanakkor nem ennyire kedvező a helyzet a mezőgazdasági madarakat tekintve, hiszen 2000 óta 17%-kal csökkent a populációjuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint kiderült, az összes madárfaj populációját tekintve az EU-ban 4%-kal csökkent, de az utóbbi években a gyógyulás jeleit mutatja. A madarakat az ökoszisztémák sokféleségének és integritásának jó mutatóinak tekintik, mivel populációik tükrözik az általuk táplált fajok, például a rovarok populációjának változását - olvasható az Eurostat honlapján. A tudósok úgy vélik, hogy a közönséges termőföldi madárfajok számában bekövetkezett jelentős veszteségek a földhasználat és a mezőgazdasági műveletek változásainak tulajdoníthatók, mint például a terméketlen, vidéki részek eltűnése, és a növényvédő szerek használata. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A madarak nagyon mozgékonyak és alkalmazkodóak, elég csak arra gondolni, hogy máshová költözhetnek, ha környezetük alkalmatlanná válik számukra. Pont ezért beszédes a madárfajok jelenléte, bősége és sokfélesége, hiszen ezekből könnyen következtethetünk a környezet állapotáról és annak időbeli fejlődéséről. A madarakat könnyebb megfigyelni a legtöbb állatcsoporttal szemben, ezért bőséges adat áll rendelkezésre a madármegfigyelésről.

Forrás: Eurostat

Ezeknek a tényezőknek a hatását meg lehet fordítani a "Farm to Fork" stratégiával, amely 2030-ig a vegyi növényvédő szerek általános felhasználásának és kockázatának mintegy 50%-os csökkentését kívánja elérni. Továbbá az EU 2030-ra szóló biológiai sokféleségre vonatkozó stratégiája is nagy előrelépést jelenthet, hiszen a cél az, hogy az ökológiai termelés és a biológiai sokféleségben gazdag tájegységek részarányát megnöveljék a mezőgazdasági földterületeken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi az a "Farm to Fork" stratégia?
A "Termelőtől a Fogyasztóig", vagy más nevén a "Termőföldtől az Asztalig" stratégiának a lényegét Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke velősen és lényegre törően fogalmazta meg:
Kiemelten fontos, hogy helyreállítsuk az egyensúlyt az emberi tevékenység és a természet között. A biodiverzitási és a "Termelőtől a Fogyasztóig" stratégia, melyek az európai zöld megállapodás központi elemei, új és jobb egyensúly kialakítását célozzák meg a természet, az élelmiszerrendszerek és a biológiai sokféleség között. A cél az, hogy megvédjük az emberek egészségét és jóllétét, egyúttal pedig az EU versenyképességét és ellenálló képességét is javítsuk. Ezek a stratégiák létfontosságúak ahhoz, hogy végbemenjen az a nagy ívű átmenet, melynek most tesszük meg első lépéseit.
Az a tény, hogy a környezetben túl nagy mértékben vannak jelen tápanyagok, nagyban felelős a lég-, talaj- és vízszennyezésért, illetve kedvezőtlen hatást fejt ki a biológiai sokféleségre, valamint az éghajlatra. A Bizottság az alábbiak érdekében fog lépéseket hozni:
  • legalább 50%-kal csökkentse a tápanyagvesztést, egyidejűleg pedig biztosítsa, hogy a talaj nem veszt termőképességéből;
  • 2030-ra legalább 20%-kal csökkentse a műtrágyák használatát.
Mindezeken kívül a biogazdálkodás is nagyon fontos, hiszen környezetbarát gazdálkodási módszer, amit tovább kell fejleszteni. A Bizottság elő fogja segíteni, hogy az EU-ban nagyobb teret nyerjen az ökológiai gazdálkodás. A cél az, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-án biogazdálkodás valósuljon meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?