Aggasztó jóslat érkezett: a kihalás szélére kerülhet a Duna népszerű hala

Aggasztó jóslat érkezett: a kihalás szélére kerülhet a Duna népszerű hala

MTI
Orvhalászat sodorja a kihalás szélére a Duna tokhalfajait a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint. A hat tokhalféléből kettő már kihalt, négy súlyosan veszélyeztetett. Az elmúlt öt évben a természetvédők 214 orvhorgászati esetet dokumentáltak a Duna alsó szakaszán és a Fekete-tengeren. A WWF-jelenés alapján minden harmadik tokhaltermék illegális kereskedelemből származik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dinoszauruszokkal egyidőben kialakult tokhalfélék utolsó európai menedékének számít a Duna alsó szakasza - olvasható az MTI közleményében. 

A tokhalkaviár csillagászati ára hajtja a világ legveszélyeztetettebb fajcsoportjának illegális halászatát. Ha nem parancsolunk megálljt a profitéhségnek, a tokhalfélék a múzeumokban végzik

 - közölte Jutta Jahrl, a WWF osztrák tokhalszakértője. 

A feltáratlan esetek száma jelentősen meghaladhatja a dokumentált 214-et. Ugyanebben az időszakban egyedül Bulgáriában tokhalfélék illegális kifogásához használt 594 horgászdamilt koboztak el, összhosszúságuk 23,5 kilométer volt. A tokhalak élőhelye szempontjából Európa négy legfontosabb országában - Bulgáriában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában - a WWF által végzett piacelemzés azt az eredményt hozta, hogy a tokhaltermékek egyharmada illegális forrásból kerül piacra.

A négy ország mintáinak 19 százaléka vadon élő tokhalaktól származott. További 12 százalék nem felelt meg a nemzetközi kereskedelmi rendelkezéseknek.

Ez az első vizsgálat, ahol a tokhalmintákon DNS- és izotópelemzést is végeztünk, hogy az illegális kereskedelem méretét felmérjük

 - magyarázta Arne Ludwig, a német Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet tudósa, aki az elemzést végezte. A mintavétel a teljes kereskedelmi láncot felölelte: éttermeket, boltokat, piacokat és online eladásokat is vizsgáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tokhalfélék a világ legveszélyeztetettebb fajcsoportjának számítanak. Egyes egyedek akár több mint 100 évig is élhetnek, több mint hétméteresre nőhetnek, súlyuk meghaladhatja az egy tonnát. Európában a tokhalfélék leginkább a Duna alsó szakaszán, a fekete-tengeri torkolatig fordulnak elő. Korábban a kontinens sok folyójában éltek, a Duna felsőbb szakaszán is. A vadon élő egyedek kifogása a legtöbb országban szigorúan tiltott, nagy összegű bírsággal sújtják, ennek ellenére a jelentős kereslet miatt óriási problémát okoz a tokhalfélék orvhalászata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?