Fenekestül felfordult a piac: hatalmasat változtak a sertésárak Magyarországon

Fenekestül felfordult a piac: hatalmasat változtak a sertésárak Magyarországon

agrarszektor.hu
Több mint 20 százalékkal emelkedett a rövidkaraj és a sertéscomb fogyasztói ára 2020 májusában 2019 azonos hónapjához képest, emellett jelentősen nőtt a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára is. A hazai termelésű vágósertés termelői ára ugyanakkor pontosan 4 százalékkal, kilogrammonként 537 forintra csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 12 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent 2020 január-márciusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Romániába 16, Ausztriába 25 százalékkal kevesebb sertés került, míg Szlovákiába több mint a négyszeresére nőtt az export. Az élősertés-behozatal 38 százalékkal 18,7 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Horvátország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9,9 százalékkal (33,3 ezer tonnára), értéke 56 százalékkal nőtt 2020 első negyedévében a 2019. január-márciusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállították, mindhárom célpiacra emelkedett a kivitel. A sertéshúsimport volumene nem változott jelentősen, 45,9 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 55 százalékkal növekedett. A sertéshús 61 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 537 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 májusában, ami 4 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal nőtt 2020 májusában 2019 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj és a sertéscomb fogyasztói ára egyaránt 23 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

Agrárpolitikai hírek
Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány
gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot, amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik. A támogatási program első - június legvégétől két héten keresztül tartó - kérelembenyújtási szakaszában nyílik meg az élelmiszeripar számára egy 8 milliárd forintos, a sertéstartók részére egy 2,75 milliárd forintos támogatási keretösszeg. A sertéságazati támogatás alapja az állatjóléti támogatások során igazolt állategység. A második szakaszban - július második felében - nyílik meg a juh- és húsmarha ágazat számára az 1-1 milliárd forintos keretösszegű támogatási lehetőség. E támogatások alapja a tej- és húshasznú szarvasmarhák, valamint a juhok tekintetében 2019. évi állatlétszámok.

Európai Unió

Az Európai Bizottság áprilisban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 23,2 millió tonna lesz 2020-ban, csaknem 1 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest. Az Európai Unió 4,7 millió tonna (+12 százalék) sertéshúst exportálhat az idén. Az unió sertéshúsimportja a 2019. évinél 11 százalékkal lehet több (171 ezer tonna) 2020-ban. A közösség sertéshúsfogyasztása 2 százalékkal csökkenhet az idén. Az EU-ban a sertéshús egy főre jutó fogyasztása 32,5 kilogramm lehet 2020-ban. Az uniós sertéspiac szempontjából továbbra is az afrikai sertéspestis terjedését tekintik a legnagyobb veszélyforrásnak, ami jelenleg is tíz tagországban van jelen.

Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 4 százalékkal több, 1,4 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2020 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az export 54 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 76 százalékkal több, 756 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac az Egyesült Királyság (171 ezer tonna), illetve Japán (102 ezer tonna): az Egyesült Királyságba 37 százalékkal, Japánba pedig 15 százalékkal csökkent a kivitel.

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent rövid távú projekciója szerint a világ sertéshústermelése 7,6 millió tonnával 94,3 millió tonnára mérséklődhet az idén a 2019. évihez képest, főként az afrikai sertéspestissel érintett ázsiai országok (Kína, Vietnám, Fülöp-szigetek) kibocsátásának csökkenése miatt. A jelentős sertéstartó országok közül az EU, az USA, Brazília és Oroszország előreláthatóan növeli a termelését, míg Kínában 20 százalékos visszaesés várható. A sertéshústermelés mérséklődése mellett az ázsiai ország sertéshús iránti kereslete a nemzetközi piacon erős marad, így a globális kereskedelem élénkülhet: a sertéshúsexport 12 százalékkal 10,5 millió tonnára, a sertéshúsimport pedig 14 százalékkal 9,6 millió tonnára emelkedhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A globális import 40 százaléka Kínába irányul. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) júniusban megjelent előrevetítése hasonló tendenciát valószínűsít a globális sertéspiacon, mint az USDA áprilisi projekciója: 8 százalékkal csökkenő sertéshús-kibocsátást és 12 százalék körüli élénkülést várnak a sertéshús-kereskedelemben (export, import egyaránt) az idei évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?