Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ezért nehéz megélni Magyarországon

agrarszektor.hu
Sokkal több pénzt kaphatnának az egyéni vállalkozóként működő állattenyésztők az eladott húsért és állatért, ha közvetlenül, és nem a kereskedőn keresztül tudnák eladni az árut - mondta el az agrárszektor.hu-nak Berecz Balázs, az RTL Klub Házasodna a gazda egyik gazdája. A Vas megyei Szergényben gazdálkodó férfi azt is elárulta, hogy milyen kihívásokkal kellett megbírkóznia idén, illetve, mivel tervez dobbantani a piacon jövőre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Berecz Balázs egyéni vállalkozóként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik a  családi gazdaságban, előbbit még az édesapja kezdte el 20-30 éve. Balázshoz ugyanakkor mindig is közelebb állt az állattenyésztés, ezért 2013-ban 30 borjúval belefogott a magyartarka-tenyésztésbe. Jelenleg 112 pedigrés, A osztályú magyar tarkája van, amely mind húsmarha, fél évig istállóban, fél évig pedig a 36 hektáros réten vannak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Azért éppen a magyar tarkát választottam, mert ennek a fajtának sokkal nyugodtabb a vérmérséklete, és az időjárásra sem annyira kényes, mint a többi marhafajta" - árulta el a gazda.

Habár elmondása szerint a magyar tarka húsának a minősége sokkal jobb, mint például a szürke marháé, az árakban ez azonban egyálalán nem látszik meg. Az állat kilójáért ugyanis most is ugyanannyit kap, mint mennyit hat éve, a kiadások ugyanakkor évről évre folyamatosan emelkednek.

"Ha közvetlenül, és nem kereskedőn keresztül kellene eladni a húst, akkor sokkal több pénzt lehetne kapni érte" - tette hozzá.

A bikákat általában külföldre viszi az a cég, akiknek Balázs értékesít, az üszőket azonban hat éve nem adja el. Mint mondta, sokkal nagyobb pénz van az üszőkben mint a tenyészbikákban, így jövőre megpróbálkozik majd az eladásukkal, azt azonban most még nem lehet tudni, milyen áron tudja eladni őket, és hosszabb távon megéri-e majd.

Forrás: Rtl Klub

A gazda szerint az országban szinte mindenhol nehéz a mezőgazdaságból megélni. Nekik legelővel és erdővel összesen 172 hektár területük van, amelyből 50 hektár rét, 10 hektár erdő, a maradék pedig szántóföld, amelyen növényeket termesztenek: döntően napraforgót, kukoricát és búzát, de van néhány hektár lucerna is. Balázsék gazdaságában például az okoz mindig komoly problémát, hogy nem megfelelő a talajuk a növénytermesztéshez. Ugyanakkor évről évre felmerülnek a gazdaságban egyedi gondok is, ilyen volt az idei is. A marháknál ugyanis felütötte a fejét egy vírus, amelyet azonnal kezelni kellett, a borjakat pedig folyamatosan oltották, annak érdekében, hogy nehogy elpusztuljanak. Az eset egyébként szerencsésen végződött, hiszen mindegyik állat épségben megúszta a vírus támadását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?