Földet venne vagy bérelne? Már könnyebb igazolni a szarvasmarhák átlaglétszámát

agrarszektor.hu
A szarvasmarhák átlaglétszámának igazolását mostantól a webALI felületén is meg lehet tenni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fejlesztésének köszönhetően az igazoló dokumentumot ezentúl nem szükséges írásban kérelmezni, hiszen az elektronikus felületről közvetlenül kinyomtatható bizonylattal minden érintett eleget tehet a hatályos jogszabályban előírt igazolási kötelezettségének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A földforgalmi törvény nemrégiben hatályba lépett módosítása szigorította az elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jogra való hivatkozás lehetőségét az állattartók számára. Sőt nemcsak az igazolás tekintetében, hanem a jogosultság későbbi számonkérésében is keményebb lett a hatósági szigor. Erről az agrászektor.hu it írt:

EZ IS ÉRDEKELHET

A jogszabály rendelkezései szerint - a  takarmányszükséglet biztosítása érdekében - elővásárlási/előhaszonbérleti jog illeti meg azt a helyben lakó földművest, aki igazolni tudja, hogy legalább 3 éve állattartó telepet működtet, amelyen megfelelő állatsűrűséggel is rendelkezik. Az igazolás céljára szolgáló hatósági bizonyítványt az üzemeltető kérelmére az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv adja ki. A Nébih fejlesztéseinek köszönhetően ez az eljárás lényegesen egyszerűsödött, így a "1218 - Szarvasmarha átlaglétszám bizonylat" mostantól a webALI felületén is elérhető.


A hozzáféréssel rendelkező állattartók vagy az általuk meghatalmazottak a Szarvasmarha/Listák menüpont alatt találhatják meg a szükséges adatokat. A bizonylat elkészítését követően, a felhasználó beállítási szempontjai szerint tekinthetik meg a tenyészetben tartott összes szarvasmarha, valamint a tej- és kettőshasznú állatok átlaglétszámát. (A felhasználói útmutatóban részletes leírás található a beállítási lehetőségekről.) Az állattartó önmagában a webALI-ról letöltött bizonylattal eleget tehet a földforgalmi törvény által előírt igazolási kötelezettségének.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?