Itt vannak az eredmények! - Lecsaphatnak a hamis mézekre

agrarszektor.hu
Brémába és Nantes-ba is küldött hamisítványgyanús, Magyarországról származó mézmintákat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A szervezet a már hamisnak minősült, kínai mézet tartalmazó termékek vizsgálati eredményeit megküldte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), és reméli, hogy a Nébih lépéseket tesz az ügyben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több, Magyarországon forgalmazott, hamisnak minősült méz vizsgálati eredményeit küldte el az OMME a Nébih-nek - mondta az MTI-nek Cserényi Péter, az OMME elnökhelyettese. Az egyesület a Méhészeti Nemzeti Program részeként évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal. Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott, európai uniós és nem uniós mézkeverék közül eddig öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. Az OMME azt reméli, hogy az átadott eredmények alapján a Nébih hamarosan lépéseket tesz a hamisított kínai mézet tartalmazó termékek ellen.

Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz is, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre az úgynevezett mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal, ez alapján választják ki a hamis mézeket.

Az OMME már több magyarországi mézmintát küldött Nantes-ba is, de a vizsgálat eredményeire még várni kell - mondta az egyesület elnökhelyettese. Ugyanakkor a brémai laboratóriumban is folyamatban van az új módszer akkreditálása, és vállalták, hogy még az akkreditálási folyamat befejezése előtt elvégzik az NMR vizsgálatot a már náluk lévő mintákon. Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

Mint ismert, október 30-án magyar méhészek Budapesten tüntettek az ellen, hogy kínai hamisítványokba keverik a magyar mézeket. A magyarok mellett horvát, román, szlovák, francia, görög és német méhészek pedig Brüsszelben is demonstráltak, és az Európai Unióba irányuló kínai mézimport szabályozásának szigorítását követelték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 1. 13:57