Hibáztak, de kijavítják - Nyugodtabban hízhatnak a bivalyok

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hibázott a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amikor az őshonos, veszélyeztetett állatfajnak számító bivalyt kihagyta az idei - úgynevezett termeléshez kötött - uniós anyatehén-támogatásokból. Az agrárszektor.hu információi szerint elképzelhető, hogy a tárca visszaállítja a korábbi évekre jellemző helyzetet, és az EU-s anyatehén-támogatást mégis kiterjeszt a bivalyokra is. A minisztérium azonban más módon, úgynevezett átmeneti nemzeti forrásokból is támogathatónak tartaná a húshasznú bivalyteheneket, de ez esetben - ágazati vélemények szerint - a megszerezhető támogatás a felére csökkenne.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elrontotta a Földművelésügyi Minisztérium a bivalytenyésztők idei támogatási szabályozását, amikor a húshasznú bivaly teheneket kihagyta az úgynevezett termeléshez kötött, uniós támogatásokból - az agrárszektor.hu értesülései szerint egyre inkább ez a vélemény fogalmazódik meg az érintett termelők körében. Úgy tudjuk, a tárca időközben ígéretet tett arra, hogy korrigálja az őshonos, veszélyeztetett állatpopuláció idei szabályozását. Így termelői információk szerint az valószínűsíthető, hogy az anyatehén-támogatást mégis kiterjesztik a bivalyokra is.

A tárca ugyanakkor az agrárszektor.hu-val egyelőre csak azt közölte, hogy a bivaly a hazai forrású, úgynevezett átmeneti nemzeti támogatásokból (ÁNT) támogatható továbbra is, mivel az "anyatehén ÁNT-be beleértendő a húshasznú bivaly tehén" is. Azt azonban nem deklarálta, hogy a bivaly az uniós anyatehén-támogatásokból végképp ki lenne zárva. A tenyésztőknek azért nem mindegy, végül milyen döntés születik, mert szerintük ÁNT-ként fele annyi pénzt kaphatnának, mint termeléshez kötött uniós támogatásként.

Az FM mindenesetre az ÁNT kapcsán azt közölte, hogy a termelők az úgynevezett egységes idei agrártámogatási kérelmek június 15-i, szankciómentes módosítási időszakában korrigálhatják "anyatehén ÁNT-re" irányuló, már beadott kérelmeiket, illetve benyújthatják bivalyra vonatkozó igényeiket is. A tárca ehhez megteremti a szükséges jogszabályi hátteret - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak adott válaszaiban a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02