Nesze neked európai mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nesze neked európai mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Tavaly óta egyenesen berobbantak az árak a mezőgazdaságban is, szinte nem lehetett volna olyan anyagot, terméket, használati cikket mondani, ami ne drágult volna jelentős mértékben. Mára már valamelyest jobb a helyzet, hiszen ez a nagymértékű áremelkedés megállt, sőt, van, aminek csökkenésnek indult az ára. Ugyanakkor a régi árakban kár is reménykedni, de már talán annak lehet örülni, hogy nem drágul az élet napról napra. Az alábbi cikkből kiderül, hogy az EU-ban - köztük Magyarországon is - minek, mennyit nőtt az ára, és mi a helyzet most az agráriumban e tekintetben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat frissen közzétett mezőgazdasági árindexadatai azt mutatják, hogy 2023 második negyedévében jelentősen lelassult a mezőgazdasági termékek árának növekedése az EU-ban 2022 azonos negyedévéhez képest. Ezen kívül az agráriumban felhasznált termékek és a szolgáltatások átlagára is csökkent 2022 második negyedéve és 2023 második negyedéve között - ez az első csökkenés 2020 negyedik negyedéve óta. Mindebből tehát látszik, hogy az elmúlt idők erőteljes áremelkedései alábbhagytak, sőt.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022 második negyedéve és 2023 második negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében 2%-kal emelkedett. Ez lényegesen alacsonyabb növekedési ütemet jelentett az előző negyedévhez képest, amikor az átlagár mintegy 17%-kal emelkedett 2023 első negyedéve 2022 első negyedévéhez képest.

Kirobbantak az árak a citrusféléknél

A kibocsátási termékek fő csoportjai közül 2023 második negyedévében a legjelentősebb áremelkedés a citrusfélék (átlagosan +89%), az olívaolaj (+48%) és a burgonya (+38%) esetében volt tapasztalható. Ezek az áremelkedések nagyrészt az aszály által érintett mennyiségeket tükrözték.  Az többi termék közül érdemes kiemelni a tojás (+31%) és a sertés (+28%) durva áremelkedését is. Ezzel szemben a gabonafélék ára csökkent (-31%), míg a baromfi (+4%) és a tej (-2%) ára stabilabb maradt. Ugyanakkor jó hírrel szolgálhat, hogy a műtrágyák és talajjavító szerek (-23%), az energia és kenőanyagok (-13%), valamint az állati takarmányok (-5%) esetében volt a legnagyobb mértékű árcsökkenés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem minden EU-s ország lehet boldog

Nemzeti szinten az uniós országok többségében (27-ből 17) 2023 második negyedévében továbbra is áremelkedés volt tapasztalható a mezőgazdasági termékek esetében 2022 második negyedévéhez képest. A leggyorsabb áremelkedés Portugáliában (+22%), Görögországban (+21%) és Spanyolországban (+16%) volt tapasztalható, azokban az országokban, ahol aszályos időjárás volt jellemző. Ezzel szemben Litvániában (-26%) és Észtországban (-15%) volt a legnagyobb árcsökkenés. A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások tekintetében az átlagárak 2022 második negyedévéhez képest a legnagyobb mértékű növekedést Magyarországon és Romániában (egyaránt +6%), míg a legnagyobb mértékű csökkenést Litvániában és Hollandiában (egyaránt -16%) regisztrálták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29