Kész, vége? Becsődölt az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

Kész, vége? Becsődölt az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet?

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, mégsem lesz semmi az osztrák-magyar határon évek óta tervezett gigakertészetből. Bár kiemelt projektté nyilvánították, és Nagy István agrárminiszter biztosította a kormányzati támogatást, a projektgazdák már a telekadót sem fizetik Bezenyének és Hegyeshalomnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még 2022 májusában érkezett a hír, hogy a német FAKT AG megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket Hegyeshalom és Bezenye határában. A nagyszabású projekt azonban mostanra becsődölni látszik. A területen eredetileg Eurovegas néven építettek volna kaszinót, de projekt hamar befuccsolt, aztán elektromos kamionokat gyártottak volna ott, ám az a terv is füstbe ment - olvasható a Telex oldalán. Ezt követően, 2018 környékén került a képbe egy német feldolgozóipari beruházó, a FAKT AG, amely 6,3 milliárd forintért megvette az addigra 330 hektárosra bővült, művelésből kivont területet, és azt ígérte, egymilliárd euróból a térség legnagyobb agrárközpontját építi Bezenyén, ahol három-ötezer ember dolgozhat. A kertészeti, termelési és logisztikai, valamint élelmiszer-feldolgozó központban üvegházak és szabadföldi termesztés mellett konferenciaközpontot, szállodát, lakásokat, óvodát és iskolát is felhúztak volna.

Nagy István felkarolta a projektet

Mindehhez partnerre találtak Nagy István agrárminiszterben, a térség országgyűlési képviselőjében, aki a hátteret biztosította, és a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Lajtania Parknak elnevezett (névpályázatot írtak ki, amelyet egy győri férfi nyert), csak papíron létező központot. Az előzmények ismeretében nem volt azonban jó jel, hogy a FAKT AG-nál is úgy számoltak, a beruházás 60%-át hitelből fedezik. Hegyeshalom és Bezenye jól járt volna, hiszen az Eurovegas bedőlésével kiesett a földekre kiszabott telekadó-bevételük, de az új belépővel ismét pluszforrásokhoz jutott. Ez különösen Bezenye esetében jelent komoly tételt, nagyjából 60 millió forintot - a terület nagyobb része ugyanis ehhez a faluhoz tartozik.

A FAKT AG az agrárminiszterrel tett nagy bejelentés után partnerkeresésre indult, majd jelezték, hogy a KÉSZ Csoport, az E.ON és a Landgard már a partnerük, és együttműködnek a győri Széchenyi Egyetemmel, valamint negyven szándéknyilatkozatot is aláírtak. Létrejött idehaza a Lajtania Park Kft., miközben az egész projektet a FAKT-hoz tartozó Agriculture Park AG vitte. Honlap, Facebook-oldal indult Lajtania Park néven, a beruházó folyamatosan jelezte, a háttérben dolgoznak, már csak egy keveset kell várni az első kapavágásig. Mindig csak egy keveset.

Valami mindig közbejött

Ez az idő azonban csak nem akart elérkezni, jött a koronavírus-járvány is, de Nagy István nem aggódott: ez látszik ma is elérhető közösségi bejegyzéseiből. 2020 augusztusában azt írta:

Felgyorsultak az események a Bezenye és Hegyeshalom határán tervezett Lajtania Park építése kapcsán. Miután a két érintett önkormányzat a héten megállapodott a beruházó cég magyar leányvállalatával, akár már szűk egy éven belül elkezdődhet a régió legkorszerűbb kertészeti központjának kialakítása, ami jó hír a térségnek, és jó hír a magyar mezőgazdaságnak!

Kivitelezésbe azonban ekkor sem fordult az ügy, 2022-ben a potenciális beruházó az érintett falvaknak el is magyarázta, miért. Mint fogalmazott, nemcsak a járványt kellett túlélniük, hanem a túzokkal is megküzdöttek. A német FAKT AG vezetője arra hivatkozott, hogy a madár miatt környezetvédelmi hatástanulmány készítésére kötelezték őket. Hozzátette, ezen is túl vannak, „mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy azt mondhatjuk: mindenki tűrje fel az ingujját, és kezdjük meg az 1,2 milliárd eurós Lajtania Park megvalósítását”. A híren fellelkesülve tavaly májusban az agrárminiszter ismét kiposztolta, hogy „az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb agrár- és élelmiszeripari beruházása valósulhat meg az ország nyugati szegletében”.

Ezután sem történt érdemi előrelépés. 2022 végén jött a hír, amikor a Handesblatt német lap arról írt, hogy a FAKT Németországban csődvédelmet kért. Akkor még a cég közleményében jelezte, hogy az Agriculture Park AG-t, a FAKT magyarországi érdekeltségű társaságát nem érinti a csődvédelmi kereset. 2023 áprilisában aztán már a német Marler-Zeitung is arról arról számolt be, hogy elindult az Agriculture vagyona feletti fizetésképtelenségi eljárás is - a cégnek a bezenyei mellett Németországban is mezőgazdasági ingatlanjai vannak. A hitelezők most sorban állnak a FAKT-nál, pénzt azonban nem láttak - szólt a jelentés a hitelezői gyűlésről áprilisban az esseni kerületi bíróságon. A beszámolói szerint a hitelezők ingatlancégek, kutatóközpont, adóhivatal, divatcég, befektetési társaságok, valamint bankok. Állítólag több mint 323 millió eurós a követelésük.

Már a telekadó sem jön

Mostanra az érintett falvak, Bezenye és Hegyeshalom hasonló helyzettel szembesültek, mint az Eurovegas-elképzelésnél, amikor egy idő után már elapadtak a fejlesztési területekre kivetett adóbevételek. Szőke László hegyeshalmi polgármester szerint az idei költségvetésben nem is számoltak a Lajtania-területek után telekadóval, hiszen eleve telekadó-hátraléka van a projektgazda cégnek. A Telex információi szerint a bezenyei költségvetés sem számol idén a beruházótól befolyó telekadóval: ez nekik nagyobb érvágás lehet, mint a szomszédos falunak. Márkus Erika a Telex kérdésére óvatosan, némi optimizmussal fogalmazott. Mint írta,

bízom benne, hogy rendeződnek a viszonyok, és rövid időn belül egy nagy beruházás elindul ezen a területen. A falunak is ez lenne az érdeke.

A portál a beruházás itteni jogi tanácsosától azt kérdezte, kihez fordulhatnának a projektgazdák részéről kérdéseikkel, de a szakember a németországi felszámolót javasolta. Levelet írtak előbb a földtulajdonos német társaságnak és Hubert Schulte-Kempernek is a FAKT-os emailcímére, a Lajtania Park sorsára rákérdezve, de automatikus válasz jött, miszerint a cég felszámolási eljárás alatt van 2023. február 1-je óta, üzleti tevékenysége megszűnt. Alkalmazottaik már nincsenek, ezért az emailt nem is továbbítják. Mostanra a beruházás internetes oldala (lajtaniapark.com) is megszűnt, és a Facebook-oldala is eltűnt. A magyar-osztrák-szlovák határ menti 330 hektár pedig - amelyet a művelésből már régen kivontak - úgy tűnik, továbbra is parlagon maradhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?