Kiderült: ők kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon, itt a lista

Kiderült: ők kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon, itt a lista

agrarszektor.hu
A tavalyi volt az utolsó év, amikor még a területalapú/zöldítési támogatásokat a megszokott rendszer szerint osztották ki, és lassan a 2014-2020-as fejlesztési ciklus vidékfejlesztési támogatásai is kifutnak. A  2021-2027-es szabályok nem csak a támogatások struktúrájában hoznak komoly változást, hanem abban is, hogy ebből publikusan mennyi információ lesz elérhető. A 2022-es évben minden eddiginél több, 1017 milliárd forintnyi támogatást osztott szét az államkincstár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növekedés jelentős része a KAP II. pilléréhez (azaz a Vidékfejlesztési támogatásokhoz) kapcsolódik – míg tavaly összesen a 237 milliárd forintot osztottak szét ebből a kasszából, idén az összeg csaknem 75%-kal, összesen 416 milliárd forintra nőtt, miközben a KAP I. pilléréből származó közvetlen és piacszervezési támogatások összege 437 milliárd forintról 15%-kal növekedve 506 milliárd forintot ért el. Mindeközben a nemzeti támogatások összege 23%-kal, 123 milliárd forintról 95 milliárd forintra csökkent - írja a K-Monitor. A legnagyobb összegeket - hasonlóan az eddigi évekhez - a KAP I. pilléréből származó területalapú és a zöldítési támogatások kapcsán osztották szét: mintegy 148 ezer földhasználó részesült összesen 257 milliárd forint értékben területalapú, 140 milliárd forint értékben pedig zöldítési támogatásban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertés- és baromfitartók jellemzően nem részesülnek a KAP I-es pillérének pénzeiből, 2022 ebből a szempontból is változást jelentett: egy EU-s válságkezelési program kapcsán mintegy 6 milliárd forintot különítettek el az Európai Mezőgazdasági Alapból kivételes alkalmazkodási támogatásként. E támogatások nagy része a legnagyobb tenyésztőknél csapódott le: a Straathof-, Bonafarm-, Nagisz- és Talentis-csoportokhoz tartozó cégekhez jutott az összes anyakoca-tartási kivételes alkalmazkodási támogatás 20%-a - sőt, ugyanez az arány a baromfitartók kivételes alkalmazkodási támogatása esetén még szembetűnőbb: itt a támogatások 20%-a összesen három cégnél csapódott le.

A vidékfejlesztési kassza berobbanásának több oka is van: egyrészt az eddigi hagyományos 85-15% EU-s, illetve hazai társfinanszírozási arány elmozdult a KAP II. finanszírozásából 2022-ben  átlagosan 47%-os részarányt vállalt a hazai költségvetés. A növekedéshez emellett döntően hozzájárul az is, hogy a korábban (2020-ban és 2021-ben) megítélt beruházási támogatások jelentős része a megvalósulási szakaszba érkezett (nyilván nem függetlenül attól, hogy közeledik a támogatási ciklus vége), ennek kapcsán több olyan jogcímen is utaltak ki jelentős összegben vidékfejlesztési támogatásokat, amelyekkel korábban nem találkozhattunk.

A Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre 1091 termelőnek mintegy 54 milliárd forintot utaltak ki; állattartó telepek fejlesztésére pedig 2022-ben csaknem ötször annyi pénz (mintegy 50 milliárd forint) jutott, mint 2021-ben. (Ez a támogatás sok esetben igen komoly értékű nagyberuházásokat takar; az ezen a jogcímen kiosztott pénzek több mint felét a támogatottak felső 10%-a vitte el.) A kasszából jelentős összeget képvisel még a 2020-ban meghirdetett mezőgazdasági kisüzemek támogatása program is (összesen 33 milliárd forint értékben); ebben több mint 8000-en jutottak egyenként 4,1 millió forintos átalánytámogatáshoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vidékfejlesztési pénzekből azonban természetesen nem csak közvetlenül a mezőgazdasági termelők részesülnek - a támogatásoknak egy része közvetetten (például kedvezményes hitelek révén) érkezik a termelőkhöz, vagy csak áttételesen  járulnak hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - például a vidéki közutak fejlesztésével, vagy az élelmiszeripari üzemek támogatásával. Ez utóbbi körben 2022-ben 13 milliárd forintot osztottak szét 44 vállalkozásnak. A legnagyobb élelmiszeripari támogatást a belga hátterű, alapvetően fagyasztott zöldségek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Sugo Food Kft. kapta, mintegy 1,5 milliárd forint összegben, amelyből csipszüzemet fejlesztettek (a cég 2022-ben 237 munkavállalót foglalkoztatott és árbevétele meghaladta a 12 milliárd forintot).

Őket követi a KOMETA 99 - az olasz hátterű húsipari cégnek 2022-ben 1,27 milliárd forint támogatást utaltak át előlegként (ez a támogatási összeg fele). A több mint 700 főt foglalkoztató, 77 milliárdos árbevételt elérő csoport 2022-es vidékfejlesztési támogatása azonban eltörpül amellett a 10 milliárd forintos beruházási támogatás mellett, amelyben egyedi kormánydöntés alapján részesülnek. Ha lehet, még meglepőbb a lista 3. helyezettjének, a Square Coffee Kft.-nek a több mint egymilliárd forintos támogatása. A kávékapszulákat gyártó műanyagipari cég ugyanis aligha tekinthető nagypályásnak: előző évre vonatkozó beszámolójuk szerint mindössze 3 főt foglalkoztattak, és 15 millió forintos árbevételt értek el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kik a legnagyobb kedvezményezettek?

A fentebb már említett Állattartó telepek fejlesztését támogató program jelentősen átrendezte a korábban alig-alig változó rangsort. A beruházási kedv azonban rövid távon könnyen lanyhulhat - ennek nemcsak az az oka, hogy az előző ciklus támogatásai elméletileg már kimerültek, de az is, hogy a jelenlegi magas kamatszint a támogatások ellenére is megnehezítheti a fejlesztések finanszírozását. Íme, a toplista a legnagyobb kedvezményezettekből:

  • Nagisz-csoport (8,4 milliárd forint),
  • Csányi Sándorhoz és családjához közvetlenül köthető cégek és entitások (4,8 milliárd forint),
  • Mészáros Lőrinc (6,7 milliárd forint),
  • Claessens-család (a család két ága összesen: 5,9 milliárd forint),
  • Őzse-család (3,8 milliárd forint),
  • Szatmári Zoltán és családja (2,4 milliárd forint),
  • Jos Janssen és cégei (2,6 milliárd forint),
  • Dorogi-család (2,2 milliárd forint),
  • Bódi-család (2,2 milliárd forint),
  • Dorcsinecz-család (2,1 milliárd forint),
  • Sano-csoport (1,9 milliárd forint),
  • Adrian Straathof (1,8 milliárd forint).
EZ IS ÉRDEKELHET

További jelentős támogatottak

Idén is jelentős támogatást kaptak a Bács-Kiskun megyében gazdálkodó Vidmann Lászlónak és családjának érdekeltségei (melyek közül a legjelentősebb a Városföldi Agrárgazdaság Zrt., valamint a Narivo Állattenyésztő És Növénytermelő Kft.), összesen mintegy 1,6 milliárd forint értékben - ebből 941 millió forint kapcsolódik sertéstartáshoz (elsősorban sertés- és kocatartáshoz kapcsolódó állatjóléti támogatások révén, de a Vidmann-érdekeltségek 127 millió forinthoz jutottak a kocatartók kivételes alkalmazkodási kalapjából is - ez az összes, ezen a jogcímen kiosztott támogatás 6,3%-a).

Ezen felül a csoport tagjai 428 millió forint értékben tejhasznú tehéntartáshoz kapcsolódó támogatásokban is részesültek. Komoly támogatásban részesült idén a szabadhídvégi Pélpusztai Mezőgazdasági Kft.-tés az Agro-Profit Kft.-t, amelyek 1,545 milliárd forint agrártámogatásban részesültek. A cégek tulajdonosa (2021 óta a brit Whitegill-csoporttal együtt) Sári Ferenc. A 2022-ben kiutalt összegből több mint egymilliárd érkezett szarvasmarha telep bővítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?