2023. október 1. vasárnap Malvin
Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

agrarszektor.hu
A Magyar Bioüzemanyag Szövetség tagvállalatai együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel. A Szövetség mély ismeretekkel rendelkezik, a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolnak. Több tag már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel. Tagvállalataik a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot - kiváló minőségben. Így tudnak biztonságos alapanyagot kínálni a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak. Évente több százezer tonna ilyen terméket állítanak elő, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon - írja a Magyar Bioüzemanyag Szövetség közleményében.

A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent. Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága. A Magyar Bioüzemanyag Szövetség a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy:

Mi a kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztattuk a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek. Tudomásunk van arról a híresztelésről, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjainknak a helyzet megoldására, ez azonban nem igaz. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik tagvállalatunknak sem. Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34