Fontos bejelentést tett Nagy István a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

Fontos bejelentést tett Nagy István a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
2023-ban egymás mellett fut a Vidékfejlesztési program (VP) és a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai terve, bár az új felhívások megjelenésére az év második feléig várniuk kell a magyar gazdáknak. Akik azonban mégis beruházásokat terveznek, nem maradnak pályázható forrás nélkül: a VP egyes intézkedései ugyanis, például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás, még jövőre is pályázhatók lesznek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az év második feléig még biztosan várniuk kell az új Közös agrárpolitika vidékfejlesztési pályázataira a gazdálkodóknak. Nagy István agrárminiszter a parlamentben egy képviselői kérdésre adott válaszában jelezte: az új programhoz kapcsolódóan pontos pályázati menetrend még nem készült, a tárca legkorábban 2023 második felében tervezi meghirdetni az első felhívásokat. Ám az agrárium és az élelmiszeripar szereplőinek ez idő alatt sem kell nélkülözniük a beruházási forrásokat - írta meg a Magyar Nemzet.

Ahogyan arról a tárcavezető beszámolt, 2023 és 2025 között három olyan év lesz, amikor a korábbi Vidékfejlesztési program és a KAP stratégiai terv (KAP ST) párhuzamosan fut majd. Az európai uniós szabályok szerint ugyanakkor a KAP stratégiai terv keretében kiírandó új vidékfejlesztési intézkedésekben támogatást nyert projektekhez kapcsolódóan csak akkor kaphatnak támogatást a kedvezményezettek, ha a VP-ben meglévő, ugyanarra a célra irányuló intézkedést pénzügyi szempontból is lezárták. A miniszter szerint a következő időszakban valamennyi támogatási forma esetében külön-külön meg kell vizsgálni, hogy mikor indulhatnak az újabb felhívások az új programon belül. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a VP egyes intézkedései - például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás - még jövőre is pályázhatók lesznek.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a kormány döntésének köszönhetően a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozása 80%-ra emelkedett, a szóban forgó összeget pedig már 2021-ben az ágazat rendelkezésére bocsátották. Így a Vidékfejlesztési program kerete 1529 milliárd forinttal egészült ki. 2021-ben a VP-ben tíz agrárberuházási pályázatot hirdetett meg a tárca. Az agrárminiszter kiemelte, hogy a kiírások végrehajtásának sikerét jól mutatja, hogy azokon keresztül hétszázmilliárd forintot meghaladó támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek. Így többek között ültetvénytelepítésre, szárítók létesítésére, állattartó telepek felújítására, kertészeti és feldolgozóüzemek létesítésére és korszerűsítésre nyerhettek forrást a gazdálkodók - emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a nyertesek a jelentős külső nehezítő körülményekkel megküzdve mindent megtesznek annak érdekében, hogy projektjeiket végrehajtsák, a támogatott fejlesztések döntő része jelenleg a megvalósítási időszakban van.

Az új Közös agrárpolitika keretében jelentős forrás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési célokra. Bár a területalapú támogatásokhoz hason­lóan itt is nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldcélok, a kormány elvárásai­nak eleget téve a stratégiai terv központjában a gazdaságfejlesztés lesz. Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el az agrártárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázatot írnak ki ezen a területen. Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak az ágazatnak célzott pályázat meghirdetésére. Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?