Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: itthon alig veszik, pedig van bőven

Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: itthon alig veszik, pedig van bőven

agrarszektor.hu
Elképesztően eseménydús volt a 2022-es év a magyar agráriumban, kezdve az orosz-ukrán háború kirobbanásával, a történelmi aszályon át, egészen a brutális drágulásokig, - gabona, energia, inputanyag - számtalan nehézséggel kellett, és kell még most is megküzdenie a szektornak. Az Agrárszektor idén is minden fontos, érdekes és aktuális témát megírt, ami az ágazat szereplői, valamint mindenki más számára is hasznos lehet. Rengeteg cikkünk született többek között az idén pusztító szárazságról, az elszállt gabonaárakról, a szomszédban tomboló háborúról, a sokkoló élelmiszerdrágulásról itthon, a hazai zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről, a magyarországi állattenyésztés és növénytermesztés legfrissebb történéseiről, de rendszeresen hoztunk tippeket, ötleteket kerttulajdonosoknak is. Összegyűjtöttük, melyek votlak a legolvasottabb cikkek 2022-ben az Agrárszektoron, avagy milyen témák hozták leginkább lázba az olvasókat idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kapkodnak külföldön a magyar kacsáért és libáért

Magyarországon a képzeletbeli dobogóról letaszíthatatlannak tűnik egyelőre a csirke, a sertés és a pulykahús, az év ezen időszakában azonban más húsféle is nagy népszerűségnek örvend: ez pedig nem más, mint a liba. Igen ám, de nem túlzás azt mondani, hogy az évben máskor alig esszük, amit jól alátámaszt a gyér éves fogyasztás. Hasonló a kacsa helyzete is, abból viszont már valamivel többet fogyasztunk, de az említett 3 „dobogóst” ez sem közelíti meg. Pedig van bőven kacsából és libából is, importról tulajdonképpen nem is beszélhetünk. Kérdés, hogy akkor miért nem esszük őket? Ennek és sok más kérdésnek is utánajárt az Agrárszektor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fillérekért is beszerezheted a magyar kajszit

A napokban indult be teljes gőzzel a kajszibarack szezonja Magyarországon, azonban nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" kajsziültetvény található, ahol a "bolti" ár alatt, azaz nagyjából kilogrammonként 800-1100 forintos áron kínálják a garantáltan friss kajszibarackot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Árstopok jöttek, mentek és maradtak

2022. szeptember 29-én megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amiben kihirdették az élelmiszerárstop és a benzinárstop meghosszabbítását. A kormányrendelet értelmében az idei évben marad a hatósági ár az intézkedéssel érintett alapvető élelmiszerek és üzemanyagok tekintetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg van megoldás a poloskák ellen?

Bár már hivatalosan is beköszöntött a tavasz Magyarországra (papíron), a kedvelt évszak eddig nem igazán mutatta meg a "mosolygós arcát". A sokkal kevésbé kedvelt rovar, a poloska azonban már annál inkább mutogatja magát, és ez egyre csak fokozódni fog. Vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni a büdösbogárnak is emlegetett állatot, ami nem egy kellemetlen pillanatot okozhatott már az életünkben. Nem kell kétségbeesni, hiszen ellenük is lehet védekezni, és még csak nem is kell vegyszerek és egyéb rovarirtókhoz nyúlnunk, ennél sokkal egyszerűbb módon is távol tarthatjuk őket. Kérdés, hogy hogyan? Cikkünkből kiderül!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeket a növényeket soha ne ültesd el a kertben, csak kárt okoznak

Mára már rengeteg inváziós faj jelent meg és terjedt el Magyarországon is, a legtöbben azonban nem is sejtik, hogy többen akár a kertekben is megtelepedhetnek és gyorsan elnyomhatnak szinte minden más növényt. Az inváziós komoly veszélyt jelenthetnek a növényvilágra, könnyen kiszoríthatnak ugyanis egyes őshonos fajokat is. Összegyűjtöttünk néhány olyan növényfajt, amelyet nemcsak elültetni nem ajánlott, de ha váratlanul felbukkan a kertben, vagy az udvaron, érdemes azonnal kipusztítani és sürgősen eltávolítani!

EZ IS ÉRDEKELHET

Zajlik az élet tojásfronton

Egyre több tojást importál az Európai Unió, az év első nyolc hónapjában több mint 10 százalékkal nőtt a behozatal az előző év azonos időszakához képest. Az uniós tojásimport közel kétharmada Ukrajnából és Argentínából érkezik. Az ugyancsak jelentős importőrnek számító Magyarországon 2022-ben több mint kétszeresére drágult a tojás. Az áremelkedés októberben is folytatódott, az egyes tojások ára egy hónap alatt 28-41 százalékkal emelkedett. A kormány 2022. november 9-én bejelentette, hogy a tojást is beveszi az élelmiszerárstoppal érintett élelmiszerek körébe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyar gyümölcs hódít Szlovákiában

Jelenleg 15 hektár intenzív almaültetvénnyel rendelkezik a Szobon található Ipoly 2000 Fruct Kft., de további gyümölcsös létesítését tervezik, és 2024-ben már szeretnének 20-21 hektáron almát termeszteni - mondta Orbán József, a cég tulajdonosa, ügyvezetője. Hozzátette, a megtermesztett alma mintegy 70-80 százaléka Szlovákiába kerül, és mindössze a 10-20 százaléka jut belföldre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szuperhatékony trükkök a hangyák ellen

A hangyák a természetben hasznos élőlények, ugyanis részt vesznek a talaj levegőgazdálkodásában. Járataikkal fellazítják és szellőztetik a talajt, segítenek a növények gyökereinek levegőhöz jutni, ezáltal fejlődni, ráadásul bizonyos növényfajok szaporodását is elősegíthetik azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordják ezek magvait. Ha azonban hirtelen nagy tömegben jelennek meg a kertben, vagy utat találnak a lakásba, az emberek hajlamosak kártevőként tekinteni rájuk, és lépéseket tenni a kiirtásuk érdekében. A hangyák ellen azonban lehet védekezni olyan módszerekkel is, amelyek nem veszélyeztetik más élőlények életét, enyhébb esetekben pedig elegendő lehet a rovarok távoltartásáról is gondoskodni. De melyek is ezek a módszerek? Az Agrárszektor erről Megyeri Szabolcs kertészmérnököt kérdezte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tarol Afrikában a magyar gépcsoda

Hatalmas sikere van a Renner Bt. traktorainak Afrikában, ahol nem feltétlenül mint erőgép funkcionál, hanem a cég által nyújtott oktatási tevékenységgel együtt tudnak értékes mezőgazdasági munkát végezni a térségben a termelők. A traktor abban különbözik a többitől, hogy rendkívül egyszerű, ami a fejlődő országokban komoly előnyt jelent, az ottani kezelői kultúrában ugyanis ilyen gépekre van szükség. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2022-ben az Év agrárinnovációja a Renner Bt. lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ömlik az import burgonya Magyarországra

Bár az európai burgonyatermesztés egyre erősödik, és mind a termőterületet, mind a terméshozamokat tekintve folyamatos növekedés tapasztalható, az idei évet meghatározó, rendkívüli aszállyal és hőhullámokkal súlyosbított nyár erre az ágazatra is rányomta a bélyegét, így a szakértők komoly terméscsökkenésre számítanak a 2022-es évet illetően. Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol ráadásul évek óta egyre csökken a burgonya vetésterülete és terméshozama is. A magyar burgonyatermés egy éve még a hazai igények közel felét ki tudta elégíteni, ám a termőterület további csökkenése és a terméskiesés miatt hazánk idén még inkább rászorul az import burgonyára, amelyből a legtöbb Franciaországból, Németországból és Hollandiából érkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55