Ez lehet a megoldás a magas energiaárak ellen: sokat spórolhatnak így a gazdák

Ez lehet a megoldás a magas energiaárak ellen: sokat spórolhatnak így a gazdák

agrarszektor.hu
A jelenlegi energiapiaci helyzetben, amikor megszűnnek az 1-2-3 éves fix áras szerződések, amivel ezidáig rengetegen éltek, az önellátás fogalma és szerepe sokkal jobban felértékelődik - mondta a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Lugos Roland, az Optimum Solar Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Kiemelte, eddig senki sem hitt az agráriumban a hosszú távú üzleti modellekben, így a 10-12 éves megtérülésű napelemes ellátásban sem, pedig jelentősen csökkenthetők vele a telephelyen a költségek, emellett stabilitást és tervezhetőséget is ad. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az energiapiacot jelenleg az extrém magas energiaárak, és a fix áras, hosszú távú szerződések megszűnése jellemzi, új szerződések pedig spot tőzsdei árfolyam alapján jöhetnek létre - hangoztatta a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Lugos Roland. Hozzátette, a volatilitás, ami most a leginkább jelen van a piacon, így ma már a cégek is a legmagasabb szinteken foglalkoznak a helyzettel, hiszen megszűnnek az 1-2-3 éves fix áras szerződések, amikben eddig éltünk, és a beszerzés oldalról is könnyedén lehetett mozogni bennük. A kérdés tehát az, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen szerződéses környezetben, illetve beszerzési struktúrában ezeknek a problémáknak a kezelésére.

A hálózat és egyéb jogszabályok, amelyek folyamatosan változnak az emúlt fél évben, - pontosan ugyanilyen a környezet a beszerzési rendszerekben is - erre nehezen lehet felépíteni egy cég működési modelljét, árazási stratégiáját. Ez egy krízis, aminek nem tudni mikor lesz vége

- közölte a szakember. Kitért arra, hogy eddig nem volt olyan nagy szerepe a hosszú távú üzleti modelleknek az agráriumban, senki sem hitt például egy 10-12 éves megtérülésű napelemes ellátásban. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a 4-5 éves stratégiai tervekhez senki sem írta alá szívesen a 10-20 éves szerződéseket.

Ebben a helyzetben sokkal jobban felértékelődik az önellátás szerepe, ami nemcsak napelemmel, hanem egyéb energiahatékony eszközökkel is megoldható, ezekkel pedig egy ársávban tudjuk tartani a fogyasztási költségeinket. A napelem alkalmazása stabilitást, tervezhetőséget, versenyelőnyt is adhat egy cégnek, emellett a karbonmentesség és az ESG szempontok erősítése miatt is jó opció - hangsúlyozta Lugos Roland. Hozzátette, a napenergiával jelentős energiaigényű munkafolyamatok ellátása valósulhat meg, mint akár az öntözés, vagy a szárítás, de az állandó hőmérséklet biztosítása (fűtés), illetve elektromos mezőgazdasági gépek üzemeltetése is más megvilágításba kerület. A telephelyen a napenergia hasznosítás közvetlen előnyei lehetnek hosszú távon a költségek csökkentése, valamint az értéknövelés, a földterületen jó szolgálatot tesz a negatív környezeti hatások elleni védelemben, de a finanszírozásban is számtalan előnyökhöz juttathatja az adott gazdaságot.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02