Komoly támogatást kap a magyar feldolgozóipar: itt vannak a részletek

Komoly támogatást kap a magyar feldolgozóipar: itt vannak a részletek

MTI
Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán szombaton.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború az energiahordozók drasztikus áremelkedését okozta - olvasható a minisztérium közleményében. A munkahelyek megőrzése érdekében az energiaintenzív kkv-k számára is célzott támogatási program indul. Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A cégek október, november és december havi áram- és gázköltségnövekményének felét vállalhatja át az állam. A pályázók vállalják, hogy hiteltámogatással 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást hajtanak végre. Működőképességük megőrzése a munkahelyek megtartását, energiafelhasználásuk mérséklése az ellátásbiztonság erősítését szolgálja - tartalmazza a minisztériumi tájékoztató.

"A kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia-árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására" - magyarázták. E növekedés a számlával igazolható gáz és villamos energia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50%-át vállalja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben - közölte a szaktárca.

A támogatott cégek vállalják, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken 10%-nál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. A vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

A támogatás igénylése két szakaszban történik, a folyamat 2022. október 20-ától regisztrációval indul. A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani. A pályázati dokumentáció már elérhető az alábbi oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13