Fontos megállapodás született ezekről az agrárképzésekről Magyarországon

Fontos megállapodás született ezekről az agrárképzésekről Magyarországon

agrarszektor.hu
Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint Lendvai Ferenc a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője 2022. szeptember 8-án a Bábolnai Gazdanapokon írta alá Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum társasági szerződését, mely deklarálja a KITE Zrt. szerepét a központ gyakorlati oktatási feladataiban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági szakképzés átalakítása kapcsán új alapokra helyeződik az együttműködés az oktatási intézmények és a gazdasági szereplők között - írja közleményében a KITE Zrt. A most aláírt társasági szerződés értelmében a KITE Zrt. a központ tulajdonosaként részt vesz az oktatási tematika, valamint az oktatási anyagok összeállításában és a diákok és oktatóik szakmai képzésében. A centrum oktatási intézményeinek nagy részével jelenleg is kapcsolatban áll a cég és duális képzés keretében, vagy nyári gyakorlat formájában évről évre fogadnak az intézményekből diákokat.

A nádudvari központú vállalat mindig is fontosnak tartotta az utánpótlás-nevelést, és élen járt a támogatásában. Az elmúlt években több iskolában is jelen volt az országos szakmai versenyeken, mint főtámogató, (SZKTV, OSZTV) továbbá képzési helyet is biztosít a diákoknak évről évre, valamint a szakmai képzés színvonalának megtartása érdekében a tanárok felkészítését is segíti.

Éves átlagban az összes velük kapcsolatban álló intézményből 20-25 mezőgazdasági gépész képzésben részt vevő diákot fogadnak duális képzésben a KITE 10 akkreditált telephelyén az ország számos pontján. A gyakorlatot teljesítők közül az iskola elvégzése után többen a cég kötelékeiben is maradnak, de akad olyan is, akiknek a felkészülését segítik a felsőfokú intézménybe történő bejutáshoz.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum öt megye 12 agrárszakképző intézményét foglalja magában mintegy 2800 nappali rendszerű és felnőttképzésben résztvevő tanulóval. A legnagyobb tanulólétszámmal sorrendben Győr-Moson-Sopron (959 fő) és Vas (746 fő), megye intézményei rendelkeznek. E két megye intézményeiben tanul a Centrum tanulóinak bő 60 százaléka. A Kisalföldi Centrumban 8 ágazathoz kapcsolódó szakma oktatása valósul meg. Az egyes ágazatokat tekintve a tanulólétszám alapján a legnagyobb jelentőséggel az agrárgépészet (25%-a a tanulóknak), a mezőgazdaság (22%), valamint az élelmiszeripar (21%) bír, e három terület együttesen a Centrum tanulóinak közel 70 százalékát fedi le. Emellett az erdészeti ágazathoz köthető szakmák aránya mondható jelentősnek (18%).

Címlapkép (balról jobbra): Zahorán Zalán és Lendvai Ferenc (Forrás: KITE Zrt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?