Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol fuvarozók: egyre terjed a tiltakozás

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol fuvarozók: egyre terjed a tiltakozás

agrarszektor.hu
Március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkolnak a fuvarozók Spanyolországban. A határozatlan időre meghirdetett tiltakozás fő oka a dízel árának brutális emelkedése. A demonstráció és a lezárások komolyan akadályozzák az áruszállítást, az utóbbi napokban csak a frisspiaci zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40 százaléka jutott el a madridi nagybani piacra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A spanyol Közúti Árufuvarozók Védegylete (Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera), azaz a kis és közepes méretű fuvarozó cégeket és egyéni vállalkozókat tömörítő szövetség március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkol Spanyolországban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az El Pais szerint a határozatlan időre meghirdetett tiltakozási hullám legfőbb oka a dízel árának emelkedése (ez most 1,8 euró, vagyis körülbelül 672 Ft/liter). Fontos ugyanakkor, hogy a legnagyobb áruszállító cégeket tömörítő szervezetek nem vesznek részt a demonstrációban. Az útlezárások egyelőre a közúti forgalmat kevéssé érintik, viszont komolyan akadályozzák az áruszállítást a legfőbb termelő régiókból (Almeria, Valencia, Murcia, Toledo, Granada, Huelva és Malaga). Ennek következtében a legnagyobb spanyol áruelosztónak számító Mercamadrid területére csak a zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40%-a jutott el, és bár a helyzet kis mértékben javult, még mindig komoly fennakadásokra lehet számítani. Bizonytalan az áruszállítás több kikötőben és egyes városok nagybani piacain is, mert a tiltakozás egyre terjed, és a sofőrök blokád alá vették a MercaCórdoba és a MercaGranada területét is.

Egyre bővül a tiltakozók köre

További gond, hogy a demonstráció nem csak a zöldség-gyümölcs ágazatot érinti, hanem a tejipar és az acélipar területén dolgozó kisebb fuvarozók is bekapcsolódtak az akciókba. Raquel Sanchez spanyol közlekedési miniszter asszony ráadásul olajat öntött a tűzre azzal a nyilatkozatával miszerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy demokráciában és jogállamban egyesek erőszakot alkalmazva akadályozzák a munkavégzésben azokat, akik dolgozni szeretnének". A miniszter nem ismeri el a demonstrációt indító szervezetet reprezentatív szereplőként, mivel véleménye szerint csak az ágazatban dolgozó kevesebb, mint 5%-át képviseli. Az El Pais híradása szerint a legsúlyosabba a tejipari ágazatot érintik az útzárak, de a friss zöldség-gyümölcs szektorban is komolyak az aggodalmak a romlandó áruk célba érésével kapcsolatosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?