Hatalmas beruházás Földesen: 5 milliárdból épít tehenészetet a magyar vállalat

Hatalmas beruházás Földesen: 5 milliárdból épít tehenészetet a magyar vállalat

MTI
Tehenészeti telep alapkövét helyezték el pénteken a Hajdú-Bihar megyei Földesen; a helyi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. csaknem 3,4 milliárdos beruházásához mintegy 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a vidékfejlesztési operatív program pályázatán. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a térség húzóágazatának nevezte a vidékfejlesztési programokat, amelyek segítségével számos mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházás valósul meg Hajdú-Biharban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági beruházások mellett "minden mást fejleszteni kell" a településeken, amihez komoly források állnak rendelkezésre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. "Ez a mi világunk" - utalt a vidéki térségekre Bodó Sándor, aki szerint a következő években szinte korlátlanok lesznek a lehetőségek a fejlesztésekre. Szigeti Szabolcs, a hajdú-bihari kormányhivatal főosztályvezetője jelezte: eddig 400 milliárd forintról született támogatási döntés a megyében, amiből 40 milliárd forintból fejlesztenek állattartó telepeket a gazdák. További 17 milliárd forint pályázati igény még elbírálás alatt áll - fűzte hozzá. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2023-ra elkészülő tehenészet a társaság jelenlegi 153 alkalmazottja mellett további 15 család megélhetését biztosítja majd, a mostani 5,3 millió liter éves tejtermelés pedig további 8,9 millió literrel nőhet - hangzott el az alapkőelhelyzési ünnepségen. Őzse László Tibor, a Rákóczi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházással a jelenlegi 460-as tehenészetüket 940-950 tejelő marhával rendelkező tehenészetté bővítik. Felépítenek két 6000 négyzetméteres istállót, amelyekben 8-8 fejőrobotot helyeznek el, új tartástechnológiát vezetnek be, elkészül két, egyenként 25 ezer literes tejsiló, és megújul a szénatároló is - ismertette a fejlesztés részleteit az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?