Európa egyik legmodernebb radarhálózatát építették Magyarországon

Európa egyik legmodernebb radarhálózatát építették Magyarországon

agrarszektor.hu
Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően - jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumnak is szembe kell néznie az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre pedig minél hatékonyabban és minél gyorsabban kell reagálnunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezért döntöttek úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére. A teljes országos lefedettségének köszönhetően nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárművek, házi kiskerteket is. A rendszer meteorológiai kiszolgálása kezdetektől az Országos Meteorológiai Szolgálatnál már meglévő szellemi és informatikai-méréstechnikai háttérre épül - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Nagy István kifejtette, a jégkár-enyhítési meteorológiai feladatok ellátásának elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A veszélyjelzés és a tavi viharjelzés kiszolgálására az OMSZ megfelelő radarhálózattal rendelkezett, ugyanakkor az országos léptékű jégkárenyhítő rendszert tekintve a hálózat nem szolgáltatott egyenrangú adatokat. Ezért vált szükségessé egy dél-magyarországi időjárási radar beszerzése. A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósításához három párhuzamos feladat elvégzésére volt szükség. Egyrészt a torony felújításával kapcsolatos szervezési, tervezői, mérnöki munkálatok végrehajtására, másrészt a torony felújításának kivitelezésére, harmadrészt az új radar beszerzésére. A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált a jégkárenyhítő rendszerrel összefüggő feladatok ellátása és a jégesőt okozó zivatarok követése, valamint a beavatkozás optimális időben történő leállítása is. A miniszter szerint jó látni azt az állomásról állomásra megvalósuló fejlesztési folyamatot, amit az OMSZ valósított meg az elmúlt időszakban.

Címlapkép forrása: Fekete István

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58