Elképesztően népszerű ez a támogatás: rengeteg gazda pályázott a milliárdokra

Elképesztően népszerű ez a támogatás: rengeteg gazda pályázott a milliárdokra

MTI
A célzott támogatásoknak köszönhetően növekszik a beruházási kedv az állattartásban - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kisteleken, az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok támogatói okiratainak átadásán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor emlékeztetett arra, a rendkívüli érdeklődésére való tekintettel a pályázat eredetileg meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszegét 260 milliárd forintra emelték. Eddig 621 fejlesztés támogatásáról döntöttek, még a korábban tervezetnél is nagyobb, 290,5 milliárd forintos összegben. Az államtitkár közölte, Csongrád-Csanád megyében eddig húsz pályázó kapott támogatást, mintegy 10 milliárd forint értékben. A megye gazdálkodói elsősorban baromfi-, szarvasmarha- és sertéstelepeket építenek, illetve korszerűsítenek, de érkezett kérelem lovasistálló vagy húsgalamb-tenyészet számára alkalmas ingatlan fejlesztésére is.

A szarvasmarha-ágazatban csaknem 40 ezer férőhely létesítése, illetve fejlesztése valósul meg a támogatásoknak köszönhetően országszerte. Valamennyi területet figyelembe véve pedig csaknem 400 ezer négyzetméternyi istállót vagy egyéb épületet korszerűsítenek - mondta az államtitkár. Farkas Sándor leszögezte, a kormány fontos célja a magyar élelmiszeripar fejlesztése, a minél nagyobb feldolgozottsági szintű, minőségi termékek előállítása érdekében. Ezért jelent meg 200 milliárd forintos keretösszeggel az élelmiszeripari és borászati tevékenységekhez kapcsolódó fejlesztések támogatásáról szóló felhívás. A feldolgozók beruházásaik legfeljebb felére igényelhetnek 100 millió és 5 milliárd forint közötti támogatást. A minisztérium őszre tervezi az új agrár-környezetvédelmi pályázatok meghirdetését hároméves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt keretekkel, a földhasználati kérdések rugalmasabb kezelésével - emelte ki az Agrárminisztérium államtitkára.

Nagy Sándor, Kistelek polgármestere úgy fogalmazott, a pályázatok nyertesei már korábban bizonyították, sikeresen gazdálkodnak, munkájuk megfelel a szigorú támogatási követelményeknek. A jó vállalkozókat meg kell becsülni, mert jórészt ők tartják el környezetüket, biztosítják adóforintjaikkal településük fejlesztésének hátterét - hangsúlyozta a polgármester.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?