Ömlik a pénz a magyar nemzeti parkokba: folyamatosan zajlanak a fejlesztések

Ömlik a pénz a magyar nemzeti parkokba: folyamatosan zajlanak a fejlesztések

agrarszektor.hu
Rendkívüli volumenben valósulnak meg fejlesztések a nemzeti parkokban, melyeknek köszönhetően idén tovább bővül az igazgatóságok kínálata és javul a természeti környezet állapota is. Számos bemutatóhely környezete szépül meg, emellett új kiállítások, tanösvények várják az érdeklődőket, valamint 3 új látogatóközpont is megnyitja kapuit idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csak ebben az évben 30 beruházás, illetve projekt átadása történik meg országszerte. Ezekre a létesítményekre, beruházásokra, eszközökre, élőhely-helyreállításokra összesen mintegy 8,7 milliárd forintot fordítottak az igazgatóságok. Ezen felül is folyamatosan zajlanak a fejlesztések, hiszen jelenleg is több mint 100 projekt megvalósítása van folyamatban a nemzeti park igazgatóságoknál. Az operatív programokból, határon átnyúló programokból és a nemzeti forrásoknak köszönhetően összességében 46 milliárd forintot fordítanak természetvédelmi célokra az igazgatóságok - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A látogatókat idén számos újdonság várja a hazai nemzeti parkokban. A nagyközönség például már birtokba vehette a felújított Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Látogatóközpontot, a megújított Salföldi Majort és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenőt. Komfortosabb környezetben kapcsolódhatnak ki a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, de a Csapody István Természetiskola is megújulva várja vendégeit.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közeljövőben is számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődők. Az Aggteleki Nemzeti Parkban például a napokban zárul majd az a közös szlovák-magyar projekt, amely az Aggteleki cseppkőbarlang és a Domicai cseppkőbarlang gyógyturisztikai fejlesztését tűzte ki célul. A beruházásnak köszönhetően az évente 250 ezer látogatót fogadó Baradla-Domica-barlangrendszert a szakemberek felkészítették a gyógyászati kezelések folytatására. Balatonfüreden a látogatók még a nyár folyamán birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot, ahol megismerkedhetnek a terület földtani és természeti értékeivel.

Forrás: MTI

Várhatóan a nyár végén nyitja meg kapuit a Bükki Csillagda. A 650 négyzetméteres központ az ország egyik legkomplexebb csillagdája lesz, amely nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban szintén még a nyáron új tanösvénnyel bővül a kínálat, amely a Gönyűi-homokvidék Natura 2000 területét mutatja be.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fejlesztések és az állandó kínálat mellett az igazgatóságok számos különleges programmal is várják a látogatókat az év során. A nagyobb rendezvényeken országszerte 30 ezer vendég fordul meg, míg a vezetett túrák több mint 20 ezer érdeklődőt vonzanak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban jelenleg is zajlik a Levendula Hetek programsorozat, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a következő napokban a szentjánosbogár-rajzásé lesz a főszerep. A nyári-őszi időszakban olyan népszerű rendezvények várják még a látogatókat, mint a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye, a Kardoskúti Fehér-tó Napja, a Dömösi Zöld Forgatag vagy az Őrségi Tökfesztivál.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?