Ezt sokan nem tudják: ezeket a szempontokat kell mérlegelni vis maior bejelentésekor

Ezt sokan nem tudják: ezeket a szempontokat kell mérlegelni vis maior bejelentésekor

agrarszektor.hu
A támogatásokhoz kapcsolódóan a gazdálkodónak lehetősége van vis maior bejelentésére, ha a 94/2015. (XII. 23) Korm. rendelet alapján a támogatások feltételeinek teljesítése akadályba ütközik az elismert vis maior-esemény miatt. Minden bejelentéskor érdemes megfontolni, hogy valóban nem lehet-e az esemény miatt a támogatási feltételeket teljesíteni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos, sokakat foglalkoztató kérdés, hogy árvíz, belvíz bekövetkezésekor azonnal kell-e jelenteni vis maiort a minimumkövetelmények (gyomosodás, cserjésedés, veszélyes gyomnövények jelenléte) nem teljesítése miatt? A vis maior-eseményt a kár észlelésétől számított 21 napon belül, de legfeljebb 6 hónapon belül lehet bejelenteni elektronikus úton a Magyar Államkincstár online felületén, írta meg a NAK. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a jelenlegi szabályok szerint a bejelentés napja egyben a vis maior-esemény lezárásának napját is jelenti - ami viszont elgondolkodtató.

Fontos az is, hogy az árvízzel, fakadó és szivárgó vizek által veszélyeztetett, valamint vízjárta területeken, illetve a nagyvízi mederben az árvizet vis maiornak nem lehet elismerni, mert az adott egységen ez nem számít rendkívüli eseménynek. (Nagyvízi meder: a vízfolyást vagy állóvizet magában foglaló terület, amelyet az árvíz levonulása során a víz rendszeresen elborít, és amelyet a mértékadó árvízszint vagy az eddig előfordult legnagyobb árvízszint közül a magasabb jelöl ki; 1995. évi LVII. törvény.)

Figyelni kell arra, hogy e területeken nem kell jelenteni vis maiort, főleg ne a minimumkövetelmények nem teljesülése miatt, mert akár el is veszthetőek az adott nagyvízi mederben lévő terület támogatása. Kiváltó ok hiányában, az előzőekben leírtak szerint, a táblára adható támogatás adott évben lenullázódik, s még a túligénylés szankcióját is magával hozhatja!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?