Itt a Nébih nagy dobása: ezzel a fejlesztéssel veszik fel a harcot a csaló tűzifaárusokkal

Itt a Nébih nagy dobása: ezzel a fejlesztéssel veszik fel a harcot a csaló tűzifaárusokkal

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR szakemberei az elmúlt években több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján, a tisztességes szereplők támogatása érdekében a Nébih Tűzifát okosan néven online piacteret fejlesztett. A felületre már feltölthetik ajánlataikat az érintettek, a jövőben pedig új modul indulása is várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih EUTR ellenőrei több száz vizsgálatot végeztek és több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről az elmúlt években. Úgy tapasztalták, a tűzifával való visszaélések nemcsak a jelenlegi fapiacot érintik hátrányosan, hanem a jövőbeli tűzifa keresletet is, ugyanis sok megkárosított vásárló más energiahordozó felé fordul, olvasható a Hivatal oldalán.

A csalókat az is segíti, hogy a különböző feldolgozottsági fokú, eltérő készletezési formájú tűzifatermékek ára nehezen összehasonlítható. Ráadásul a csalárd hirdetések mögött jellemzően hamar elérhetetlenné váló, hatósági szempontból nehezen beazonosítható személyek állnak.

E tapasztalatok alapján, a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása érdekében - az Agrárminisztérium támogatásával - a Nébih EUTR részlege online piacteret fejlesztett. A Tűzifát okosan rendszer ingyenes, azonban ügyfélkapus azonosítással működik és kizárólag erdőgazdálkodók, illetve az EUTR nyilvántartásban szereplő faanyag kereskedelmi láncszereplők tűzifa-értékesítési tevékenységet folytató telephelyeire adható fel hirdetés. A termékeknél szerepeltetni kell a tömör köbméterre vonatkozó átváltási tényezőket, továbbá megadható, hogy a hirdető vállal-e tűzifa kiszállítását, és ha igen, milyen településekre. Az érintett tűzifa értékesítők már "feladhatják" hirdetéseiket, melyhez további információkat itt találhatnak.

A vásárlók regisztráció nélkül kereshetnek majd a hirdetések között ezen az oldalon. A Tűzifát okosan népszerűsítése érdekében a Nébih májustól széleskörű kommunikációs kampányt is indít a lakosság felé. A fejlesztés későbbi ütemeiben a kereső felülethez térképi megjelenítés és megrendelő modul is készül. Emellett folyamatban van egy nagykereskedelmi hirdetési felület fejlesztése is, amelyen - szintén ügyfélkapus azonosítás után - kizárólag láncszereplők tudnak majd erdei faválaszték (nemcsak tűzifa) ajánlatokat felvinni és azok között keresni.

A fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa esetében a magyar tűzifavásárlók stabil keresletet jelentenek. A Tűzifát okosan felület hatékonyan segítheti e vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?