Ennyit zuhan egy gazdaság, ha két hónapra leáll a koronavírus miatt

Ennyit zuhan egy gazdaság, ha két hónapra leáll a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A gazdaságra sokkal nagyobb hatással van a koronavírus-járvány, mint az emberek egészségére. Miközben a koronavírussal fertőzöttek halálozási rátája 1-3 százalék között mozog, addig a gazdaságon belül 10-40 százalékos visszaesést mértek az elemzők az elsőként megfertőzött országban, Kínában. Különösen sokkoló lehet ez egy olyan országban, ahol az utóbbi évek 6-7 százalékos GDP-növekedését is visszaesésként élték meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjöttek az első adatok a koronavírus gazdaságfékező hatásáról Kínából. Kiderült, hogy január és február folyamán - szektortól függően - 10-40 százalékos a gazdasági visszaesés az előző év azonos időszakához mérten. Még messze van az év vége, és valószínű, hogy a drámát egy erőteljesen fellendülés váltja majd fel, mégis kétséges, hogy le lehet-e dolgozni ekkora lemaradást.

A kínai ipari és információs technológiai minisztérium közlése szerint a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül, amelyet január végén zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, az ország egyéb területein működő nagyvállalatok 95 százaléka kezdte meg újra a tevékenységét a múlt hétig - írja az infostart.hu..A kis- és közepes vállalatoknak ezzel szemben csupán mintegy 60 százaléka indította el újra a működését. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a járvány következtében a kínai gazdaság teljesítménye az első negyedévben most először visszaeséssel zárhat.


Január-februárban az ipari termelés 13,5 százalékkal csökkent éves összevetésben, jóval nagyobb mértékben az elemzők által jósolt 3 százalékos zsugorodásnál. A járványt a feldolgozóipar sínylette meg a legjobban, a szektorban 15,7 százalékkal csökkent a termelés éves bázison, miközben az energiaforrások - elektromosság, hőenergia, gáz és víz - termelésében 7,1 százalékos visszaesést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest. A tulajdonosi összetétel alapján

a legnagyobb, 21,4 százalékos zsugorodást a külföldi finanszírozású vállalatok termelésében mérték,

míg a részvénytársaságok termelése 14,2 százalékkal, az állami vállalatoké pedig 7,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. (Megjegyezzük: a külföldi érdekeltségű vállalatok azért jöttek létre, hogy az anyaország nyersanyagigényét kiszolgálják. Így már érthető, miért került ekkora bajba az ellátás Európában és az USA-ban - agrárszektor.hu.) A magánszektorban a termelés 20,2 százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelmi forgalom 20,5 százalékkal zsugorodott a január-februári időszakban éves összevetésben, meghaladva a 4 százalékos csökkenést valószínűsítő elemzői előrejelzéseket. A legsúlyosabb csapást a vendéglátóipar szenvedte el: a kiskereskedelmi forgalom ezen a területen 43,1 százalékkal esett vissza éves bázison a járvány következtében. Az internetes kereskedelem viszonylag stabil maradt, és az internetes eladások a teljes kiskereskedelmi forgalom 21,5 százalékát tették ki az év első két hónapjában.

Az állóeszköz-beruházások 24,5 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, messze alulmúlva az elemzők által jósolt 2 százalékos zsugorodást. Korábban ezen a területen sem jelentettek még csökkenést. A kínai statisztikai hivatal az adatokat azzal kommentálta, hogy bár a járvány viszonylag nagy csapást mért a gazdasági tevékenységre, a hatásai "rövid távúak, külsődlegesek és kézben tarthatóak". A kínai jegybank vasárnap intézkedéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány által súlyosan érintett cégek hitelköltségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?