A koronavírus miatt csak indokolt esetben kell érvényesíti az őstermelői igazolványt

A koronavírus miatt csak indokolt esetben kell érvényesíti az őstermelői igazolványt

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt az őstermelői igazolvány március 20-ig történő érvényesítését csak azoknak javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), akik a veszélyhelyzet fennállása alatt is értékesítési tevékenységet szeretnének végezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország kormánya a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket rendelt el, amelyben a hivatalos okmányok érvényességét is szabályozzák - írja a NAK. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III.11.) Kormányrendelet (41/2020. (III.11.) Korm. rendelet) 4. § a) bekezdése alapján a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Amennyiben aki az elmúlt két évben még nem váltotta ki a 2020. adóévre vonatkozó értékesítési betétlapját, akkor az őstermelői igazolványának érvényessége nem 2020. március 20. napjával, hanem már a korábbi években, illetve legkésőbb 2019. december 31. napjával lejárt. Ezek miatt a 41/2020. (III.11.) Korm. rendelet fenti rendelkezése e személyekre nem vonatkozik.

A már korábbi években lejárt és a 2020. évre még nem érvényesített őstermelői igazolvánnyal rendelkező gazdálkodók továbbra is 2020. március 20. napjáig élhetnek az igazolvány visszamenőleges érvényesítésének lehetőségével. Az egészségügyi vészhelyzet miatt szükségszerűen csak azoknak a gazdálkodóknak javasoljuk az ügyintézést, akiknek fontos a 2020. január első napjára visszamenőleges őstermelői jogviszony, vagy például őstermelőként, a veszélyhelyzet fennállása alatt is, értékesítési tevékenységet szeretnének végezni, de még nem rendelkeznek érvényes igazolvánnyal. Az érvényesítéssel kapcsolatban további információk a http://www.nak.hu/hatosagi-ugyek/ostermelo menüpontjában olvashatóak.

Jelen tájékoztató irányadó a magyar állampolgárok egészségének és életének veszélyhelyzet alatti megóvása érdekében tett további eltérő rendelkezések hiányában.

Címlapkép forrása: MTI/Ujvári Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?