Akvakultúra: Azt szeretnénk, ha 75 százalékos lenne a beruházások támogatása

agrarszektor.hu
Magyarország az édesvízi akvakultúra támogatásában érdekelt. Szerencsére az Európai Unió is érzékeli a tógazdasági haltenyésztés növekvő fontosságát, így más országok képviselői is hajlanak a magyar javaslatok elfogadására. Íme, egy csokorba szedve az eddig elfogadott és elfogadásra váró indítványaink.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Jó hír hazánknak, hogy az Európai Parlament Halászati Bizottságának képviselői támogatják az akvakultúra ágazatot" - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a szakbizottság ülését követően Brüsszelben. A képviselő nyolc javaslatából négy visszahangra talált, és a jelentés tervezetébe is bekerült:

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


1.
Az unió tagállamaihoz hasonlóan az EP is úgy véli, hogy meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatásokat az akvakultúra termelő beruházásainak terén. A Bizottság javaslatában ugyanis még az szerepelt, hogy csak visszatérítendő támogatásokkal - kamattámogatott hitelekkel - segítené az akvakultúra ágazat fejlesztését.

2. A magyarokhoz hasonlóan mind a spanyol jelentéstevő, mind a szakbizottságban helyet foglaló frakciók ragaszkodnak a halászati és akvakultúra pénzalap jelenlegi költségvetésének, a 6,4 milliárd eurónak a megőrzéséhez.

3. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslata is bevezeti az "Amit nem tilos, azt szabad" elv alkalmazását a halászati politikában. A néppárti politikus javaslata következtében több helyen is jól körülhatároltan határozták meg a tiltott tevékenységek körét.

4. A tervezet elismeri a tengeri és édesvízi haltenyésztők által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások jelentőségét, valamint, hogy ezt megfelelő uniós forrásokból támogatni szükséges. Erdős Norbert javaslata szerint a kompenzációt egy területalapú zöld kifizetés formájában kellene odaadni a haltenyésztőknek.

Az akvakultúra a legtöbb uniós tagállamban nem a pontytenyésztést jelenti

Erdős Norbert további négy javaslatot módosító indítványban fog benyújtani a jelentéstervezethez:

1. Kezdeményezi, hogy a jövőbeni pénzalapot "Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak" hívják, mivel az akvakultúra jelentősége folyamatosan növekszik a világban, így az ágazat megérdemli, hogy a halászati politikában külön fejezetet kapjon.

2. Az akvakultúra termelő beruházásainál jelenleg 50%-os önerőt követelnek meg a kizárólag kis- és középvállalkozás formájában működő haltenyésztőktől. Erdős Norbert a beruházások támogatási intenzitását 75%-os szintre emelné, és ehhez kéri a képviselőtársak támogatását.

3. A képviselő  felszólítja a szakbizottsági kollégákat, hogy vonják be az akvakultúra ágazatot az uniós kutatási pénzek címzettjei körébe. Különösen a jövőbeni Horizont Európa kutatási keretprogram forrásait szükséges lehetővé tenni az édesvízi ágazati magyar kutatóközpontok számára - mondta Erdős.

4. A politikus nem támogatja a tagországok éves teljesítményjelentésére vonatkozó kötelezettséget. Úgy véli, a két- vagy hároméves jelentéseknek lenne inkább megfelelő pontossága és hitelessége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?