Kétszeres kapacitáson a mezőtúri vetőmagüzem - VIDEÓ

agrarszektor.hu
Összesen 3,5 milliárd forinttal bővül a szerződéses termelők éves bevétele annak a beruházásnak köszönhetően, amely megduplázta a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri vetőmagüzemének betakarítási és feldolgozó kapacitását - közölte a helyszínen a fejlesztés keddi, ünnepélyes átadása alkalmából a vidékfejlesztési miniszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a 7,5 milliárd forintos beruházás a világ legkorszerűbb vetőmagüzemeinek sorába emelte a mezőtúrit, amely mintegy 150 állandó dolgozó mellett szezonálisan immár további 300 embernek ad megélhetést a térségben. A fejlesztés 3,5 milliárd forinttal növeli a szerződéses termelők éves bevételét, összesen mintegy 6 milliárd forint jövedelemhez juttatva az érintett gazdálkodókat - fogalmazott. A vidékfejlesztési miniszter szerint az agrárium szerepe hazánkban és nemzetközi szinten is az ipari forradalomhoz hasonló változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A klímaváltozás és a Föld népességének növekedése, a környezetbarát, zöld gondolkodás térnyerése időről-időre új kihívások elé állítja a szakmát. A világ élvonalához tartozó magyar vetőmag ágazat ehhez képes volt alkalmazkodni, miközben a kormány elkötelezettséget vállalt a génmódosítás-mentes termékek előállítása mellett - tette hozzá.

Rámutatott: a gazdálkodók évente 190 milliárd forint értékű vetőmagot termelnek meg hazánkban, amelyből 70 milliárd forint árú a belföldön felhasznált mennyiség. Az exportra szánt 120 milliárd forint értékű termék előtt az elmúlt időszakban új piacok is nyíltak Oroszországban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Jelezte: ez a környezet a Syngenta számára is kiváló feltételeket biztosít a minőségi vetőmag-előállításhoz. A társaság tevékenységét méltatva szólt arról is: a Syngenta Magyarországon a kukorica és az olajos növények kiemelkedő vetőmag-előállítója. A cég növényvédelmi és vetőmag üzletágának 2011-ben történt egyesítése pedig a vállalkozással partnerségben álló termelők versenyképességét is javította. Az eseményen Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kijelentette: mára 700 millió eurós teljesítményével Magyarország a legnagyobb vetőmag-előállítóvá és -exportőrré nőtte ki magát a világon. Ezen belül is jelentős tényező az a 13,5 milliárd forint, amelyet az elmúlt évtizedben az "intenzív, ám hosszútávon fenntartható gazdálkodás mellett elkötelezett", a világ 90 országában jelen lévő és mintegy 26 ezer embert foglalkoztató Syngenta Mezőtúron befektetett. A most átadott fejlesztés révén az itteni üzem teljes egészében képes volna kiszolgálni Magyarország kukorica, napraforgó és repce vetőmag-igényét - fogalmazott a vezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?